DayMed

Fellélegzünk!

A Hegyvidéki Önkormányzat számára fontos polgárainak egészsége. Ezt bizonyítják az országos összehasonlításban is példaértékű kerületi prevenciós és egészségügyi kezdeményezések, amelyeket az idei évtől az Egészséges Hegyvidék program fog össze. Ennek hatására kezdődött el az az együttgondolkodás, aminek eredményeként a DayMed Kft. az önkormányzattal közösen októberben elindítja a kerületi lakosok számára ingyenes Fellélegzünk! edukációs programot.
Mint dr. Horváth Zsuzsanna, a DayMed Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, abban igyekeznek támogatást nyújtani, hogy a betegek megismerkedjenek azokkal az életmódtanácsokkal, amelyek a kezelőorvosuk által vezetett terápiát kiegészítve segítenek a tünetek leküzdésében és lehetőség szerint a tünetmentes állapot elérésében.
„Ma már rengeteg információ elérhető az asztmáról és a COPD-ről – folytatta a szakember –, azonban ennek a nagy mennyiségű tudásanyagnak a szűrése, a valóban hasznos tanácsok és az egyszerű szóbeszéd megkülönböztetése sok esetben kihívást jelent az egészségügyben járatlanok számára. Ezért elhatároztuk, hogy a valóban értékes információkat, összegyűjtve, a betegek rendelkezésére bocsátjuk, valamint a beszélgetések alkalmával segítjük őket a nehezen érthető fogalmak tisztázásában és az életmódtanácsok hétköznapi alkalmazásában.
”Bár a COPD a tüdő folyamatos irritációja miatt leggyakrabban a dohányzók körében alakul ki, ám a nem dohányzóknál is előfordulhat. Az asztmához hasonlóan a tüdő hörgőinek gyakori gyulladásával kell számolnia a betegeknek, azonban míg az asztma elsősorban fulladásos rohamokkal jár, és megfelelő terápia mellett összességében szinten tartható, addig a COPD esetében ritka a fulladásos roham, viszont megfelelő kezelés hiányában, a gyakori gyulladás következtében, a tüdő légzőfelülete az évek múlásával csökken.
Ennek megfelelően a Fellélegzünk! program célja kettős. Az asztmás betegeket a rohamok megelőzését célzó terápiával és tanácsadással hozzásegíti egy stabil, nyugodt életvitel kialakításához. Némileg más a feladat a COPD-ben szenvedőknél, hiszen náluk – szakszerű gyógyszeres terápiával és az életmódbeli változtatásokkal – a betegség romlásának megelőzése a fontosabb.
„Lényeges az egészségtudat erősítése, valamint az is, hogy a résztvevők megértsék, milyen szerepe van állapotuk javításában az öngondoskodásnak, az egyéni felelősségvállalásnak. Pozitív üzeneteket küldünk, egyebek között azt, hogy a beteg már néhány egyszerű szabály betartásával is sokat tehet a további egészségromlás megelőzése érdekében. A programhoz bárki csatlakozhat, ehhez mindössze egy egyszerűsített jelentkezési lapot kell kitölteni, amelyet a szükséges adatok megadását követően a háziorvos és a beteg az aláírásával hitelesít” – beszélt a gyakorlati tudnivalókról Horváth Zsuzsanna.
A jelentkezés leadását követően a program résztvevői egy kezdőcsomagot kapnak. Ennek legfontosabb eleme az a tízoldalas tájékoztató, amely tanácsokat ad a két betegséggel kapcsolatban. A mappában megtalálható egy úgynevezett „visszahívó kártya” is, ezen a betegek a terápiával kapcsolatos adatokat gyűjthetik saját maguk részére, így a legfontosabbakat bármikor visszakereshetik.
„A páciensekkel kapcsolatot tartó munkatársaink mindnyájan egészségügyi végzettséggel rendelkeznek. Hat hónap alatt összesen hat alkalommal beszélnek telefonon a programba jelentkezőkkel. Előre megírt, alaposan kidolgozott forgatókönyv alapján alakítják a társalgást, ami garanciát jelent arra, hogy mindenki ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapja. A kommunikáció mindemellett meghatározott ütemterv szerint zajlik, ám bizonyos mértékben tudunk alkalmazkodni a betegek igényeihez” – sorolta az ügyvezető igazgató, aki hangsúlyozta: elsősorban a háziorvosok együttműködésére számítanak, hiszen jellemzően ők találkoznak leggyakrabban a kerület polgáraival. A DayMed képviselői már felvették a kapcsolatot a háziorvosokkal, valamint a kezdeményezés népszerűsítése érdekében figyelemfelkeltő plakátokat helyeztek el a rendelőkben.
A 2015. június 30-ig tartó programra 2013 októbere és 2014 decembere között folyamatosan lehet jelentkezni.

sm.