Forum_a_rezsicsokkentesrol

Fórum a rezsicsökkentésről

A rezsicsökkentési aláírásgyűjtés eddigi tapasztalatairól, a november 1-jén életbe lépő újabb, 11,1%-os díjcsökkentésekről, valamint a hamarosan a parlament elé kerülő új közszolgáltatási törvény részleteiről beszélt lakossági fórumon Pokorni Zoltán polgármester és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.
„Több mint tizennyolcezer ember dolgozott önkéntesen a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésben, és a legutolsó híradások szerint közel két és fél millióan írták alá az íveket, ami hallatlan támogatást jelent a kormány számára. A Hegyvidéken mintegy huszonnégyezer aláírás gyűlt össze” – ismertette a márciusban kezdődő aláírásgyűjtés eredményeit Pokorni Zoltán. A polgármester elmondta, ezeket a lakossági fórumokat (mind a 106 választókörzetben) azért tartják, hogy beszámoljanak a rezsicsökkentés eddigi folyamatáról, valamint köszönetet mondjanak az aláírásgyűjtőknek és mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták a kormány döntését.
„A január elsején bevezetett rezsicsökkentés, aminek során a lakossági gáz, elektromos áram és távfűtés árát tíz százalékkal mérsékeltük, nem egyszeri intézkedés volt. Ez egy alapvető társadalompolitikai állásfoglalás arról, hogy a választók bizalmából hatalmon lévő kormány nem a multinacionális cégek üzleti érdekeit, hanem négymillió magyar háztartás érdekeit tartja elsődlegesnek” – világította meg a kormányzati döntés hátterét Fónagy János.
A rezsicsökkentés végrehajtását felügyelő politikus kijelentette: a magyar családok pártállás nélküli támogatása igazolta, hogy ezt a szemléletet nem szabad egyetlen alkalomra korlátozni. Ennek egyenes következményeként a kormány arról döntött, hogy 2013. november 1-jétől újabb 11,1%-kal csökkenti a háztartási villamos energia, a gáz és a távfűtés díjait, amelyek így ebben az évben összesen 20%-kal mérséklődnek.
Fónagy János hangsúlyozta, hogy a tartályos és PB-gáz, a szemétszállítás, a víz- és a csatornaszolgáltatás, a szennyvízszippantás és a kéményseprés díja is alacsonyabb lett. Ennek köszönhetően egy kétgyermekes családnak éves szinten 80-100 ezer forinttal csökkennek a kiadásai, de egy egyedül élő nyugdíjas is 40-50 ezer forinttal többet tud megtakarítani lakásfenntartási kiadásaiból.
Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiaszolgáltatók privatizálása óta a multinacionális cégek több mint ezermilliárd forintot vittek ki az országból. Mint mondta, ezen változtatni kell, akárcsak a szolgáltatócentrikusságon, mert az felülírta a magyar családok érdekeit. Az említett visszásságok kiküszöbölését szolgálja a készülő közműtörvény, ami kiemelt szempontként kezeli az ellátásbiztonságot, valamint az ország energiafüggetlenségét.

(kz)