Hegyvideki_Egeszsegnap

Hegyvidéki egészségnap: középpontban a gyermekek védelme

Az egészséges életmód és a betegségmegelőzés nem csupán felnőttként, hanem gyermekkorban is rendkívül fontos. Ebben nyújtott segítséget a tizenhetedik alkalommal megrendezett őszi egészségnap, amelyen a csecsemőktől az idősekig valamennyi korosztály egészségügyi szűrésére, illetve állapotfelmérésére lehetőség nyílt. A sikert jelzi, hogy alig néhány óra alatt közel ezerötszáz vizsgálatot végeztek el a programban közreműködő orvosok.

Évente kétszer, a tavaszi Hegyvidéki Napok és a Hegyvidéki Ősz keretében ingyenes lakossági egészségügyi szűrőnapot szervez az önkormányzat. A betegségmegelőzést, valamint az egészségmegőrzést segítő programban idén ősszel – az állandó résztvevőnek számító Szent János Kórház és az intézményhez tartozó Budai Gyermekkórház mellett – először jelent meg együttműködő partnerként az Egészséges Hegyvidék programsorozat elindításában is kulcsszerepet játszó Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont. A vizsgálatokon a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeztek a gyermekbetegségek kiszűrésére.
Kovács Lajos alpolgármester sikersorozatnak nevezte az őszi egészségnap immár tizenhét éves történetét. Úgy vélte, a látogatottság is bizonyítja, hogy a kerületben élők gondot fordítanak egészségük védelmére, és szívesen vesznek részt minden olyan rendezvényen, amelyen felmérik pillanatnyi szellemi és fizikai állapotukat. Ebben segít az egészségnap, ahol külön beutalók és hosszabb sorban állás nélkül bárki elvégeztethet egy átfogó, komplex vizsgálatsorozatot, ami egyébként rengeteg időt és akár komoly összegeket is felemésztene.
„Ezúttal harminc orvosi szakma jelent meg a kínálatban – folytatta Kovács Lajos. – Az Otthoni Szakápolási Szolgálat és Védőnői Szolgálat, a Szent János Kórház, valamint az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársai mintegy ezerötszáz vizsgálatot végeztek el. Lehetőséget adtunk arra is, hogy bemutatkozzanak a kerületben tevékenykedő, prevencióval, rehabilitációval és kiegészítő kezelésekkel foglalkozó egyesületek. Jelenlétük fontos az önkormányzat számára, hiszen munkájukkal hozzájárulnak a hegyvidéki emberek egészségi állapotának javításához. Öröm látni, milyen sokan keresték fel a civilszervezetek asztalait, és tájékozódtak az egyes alternatív megoldásokról.”
Az alpolgármester hozzátette, hogy a szervezők ezúttal a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítottak a fiatalabb korosztályok megszólítására. „Arra törekszünk, hogy minél több fiatalt és kisgyermekes családot nyerjünk meg az egészségvédelem ügyének, ezért őket a korosztályoknak megfelelő vizsgálatokkal vártuk – mondta. – Szintén ezt a célt szolgálták a gyermekvállalás előtt állók számára meghirdetett tanácsadások és bemutatók. Az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés népszerűsítése pedig akkor igazán hatékony, ha ezeket az értékeket a gyerekekkel is megismertetjük.”
Az ifjabbak kivizsgálását ezúttal is a János kórház gyermek-, koraszülött és csecsemőosztálya, valamint az intézmény égisze alatt működő Budai Gyermekkórház biztosította. A szűréseket felügyelő Madarasi Anna osztályvezető főorvos kiemelte, hogy a legtöbben a műszeres lúdtalpvizsgálathoz álltak sorba. Sokakat érintő problémáról van szó, amit a megfelelő felmérést követően ma már nagy hatékonysággal lehet kezelni. Ehhez szükséges a műszeres vizsgálat, a kórház által használt gép ugyanis a lábboltozat felépítéséről, valamint a járás közbeni talpterhelésről is adatokat szolgáltat. Ezek birtokában lehet felíratni az egyénre szabott, számítógéppel tervezett talpbetéteket.
Szintén népszerűnek bizonyult a csecsemő és gyermek alapfokú újraélesztési bemutató, amelyen az életmentő fogásokat mutatták be a szülőknek. A főorvos szerint ajánlatos tisztában lenni a gyermek-újraélesztés mikéntjével, hiszen az nem egyezik meg a felnőttekre vonatkozó szabályokkal. A legfontosabb különbség, hogy a kicsiknél mindig alkalmaznak légbefúvást, a csecsemőknél két ujjal, ötven kilónál könnyebb gyermek esetében pedig az ujjvégek segítségével kell elvégezni a kompressziót.
Hasznosnak bizonyult a mozgáskoordinációs vizsgálat, a dietetikai, valamint a tanulási zavarokat kiszűrő tanácsadás, és sokan jelentkeztek az egyebek mellett a diabétesz időbeni felismeréséhez elengedhetetlen koleszterin- és vércukormérésre is. A gyermekes családok tagjai nagy figyelemmel kísérték az önkormányzati Otthoni Szakápolási Szolgálat és Védőnői Szolgálat babamasszázs-bemutatóját, a gyermekvérnyomás-mérést és az anyatejes táplálással kapcsolatos tanácsadást.
Valamennyi meghirdetett vizsgálaton részt vett gyermekével Szoki Tímea. A Hegyvidéken élő édesanya úgy tartja, a rendszeres orvosi szűréssel elkerülhető a nagyobb baj.
„A kötelező ellenőrzések mellett is eljárunk különböző egészségügyi felmérésekre a hároméves kislányommal, ezért tartom kiváló kezdeményezésnek az egészségnapot. Bár Lili nagyon türelmes, a kórházi várókat ő sem szereti, a MOM Kulturális Központban viszont szinte családias körülmények között folynak a vizsgálatok. Számára ez így sokkal inkább játék, ezért aztán könnyebben viseli a megpróbáltatásokat” – foglalta össze tapasztalatait Szoki Tímea, megemlítve azt is, hogy ha már eljöttek, ő és férje is elvégeztetett néhány régóta esedékes szűrést.
Az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársai ismeretterjesztő előadásokkal, fül-orr-gégészeti és bőrgyógyászati szűrővizsgálattal, pszichológiai, továbbá ortopédiai tanácsadással fogadták az érdeklődőket. Osztatlan sikert aratott a gyermeksarok, ahol a háztartásokban szinte mindenhol előforduló eszközökkel elvégezhető gyakorlatokat mutatták be.
Mint Lajos Éva orvos-igazgató elmondta, az idősebbek többsége gerinc- és nagyízületi elváltozásokra, fájdalmakra panaszkodott. Számos kérdés érkezett a szakorvoshoz a rehabilitációval és a műtétekkel kapcsolatban, az embereket leginkább az érdekelte, érdemes-e elvégeztetni a már eltervezett beavatkozásokat, illetve milyen lehetőségek vannak az utógondozásra.
„Évek óta fájnak a térdeim, több orvosnál jártam, volt, aki műtétet, mások fürdőkúrát javasoltak – mesélte Nagy Irén, a nemrég a kerületbe költöző nyugdíjas pedagógus, aki örömmel vette, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ szakemberei minden kétségét eloszlatták. – Korábban nem tudtam, melyik utat válasszam, ezért örülök annak, hogy végre valaki türelmesen, mindenre kiterjedően tájékoztatott a lehetőségeimről.”

Em.