A_hegyvideki_idoseket_unnepeltek

A hegyvidéki időseket ünnepelték

Az idősek világnapja alkalmából színes műsorral és ajándékokkal kedveskedett az önkormányzat a Hegyvidéken élő nyugdíjasoknak. A MOM-ban rendezett ünnepségen Pokorni Zoltán bejelentette: az önkormányzat önkéntes programmal akarja segíteni a kerületi időseket.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben úgy határozott, október elseje legyen különleges dátum. Azóta ez a nap világszerte, így a Hegyvidéken is fontos része az esztendőnek.
A MOM Kulturális Központban gyülekező elegáns hölgyeken finom parfüm, hófehér frizurájukon látszik, sokat készülődtek a tükör előtt. Az urak szmokingban, arcuk frissen borotvált. Minden mozdulatuk megfontolt, kimért. Ez az ő ünnepük, róluk szól, és az eltelt időről.
„Amikor André Kosztolányitól megkérdezték az újságírók, mire vágyik kilencvenévesen, azt mondta: nagyon szeretnék még egyszer hetvenöt éves lenni” – mesélte az anekdotát Pokorni Zoltán polgármester, aki elárulta, az önkormányzat új önkéntes programmal kívánja segíteni a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ munkáját, az aktív és nyolcvan éven felüli nyugdíjasokat.
Mint mondta, a jövő év feladata, hogy felállítsanak egy fiatalokból, középkorúakból és aktív nyugdíjasokból álló önkéntes hálózatot, amelyik házhoz megy, segítséget nyújt. „Van segítő szándék az itt élő emberekben, ezt pedig a mi dolgunk szervezetté tenni, és eljuttatni azokhoz, akiknek szüksége van rá – indokolta meg a tervet Pokorni Zoltán. – Mindenki szeretné, ha az időskort aktívan, teljes értékűen tudná élni.”
A polgármester ezután átadta a Hegyvidéki Gondozási Központ ajándékát az idén századik életévét betöltő dr. Bartha Istvánnak, aki nem csak ezért mondott köszönetet: „Több mint húsz éven át árkon, bozóton keresztül botorkáltunk, hogy a Zsibói lépcsőtől eljuthassunk az Orgonás fogaskerekű-megállóig – mondta. – Pokorni Zoltán határozott intézkedése kellett ahhoz, hogy a kiváló minőségű új út megépüljön. Ahányszor végigmegyek rajta, szeretettel és hálával gondolok rá.”
Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Gondozási Központ vezetője kiemelte, négyezer fölött van a nyolcvan éven túli kerületi lakosok száma, ám közülük csak kétszázötven-háromszáz főt ismernek. „Fontos, hogy az aktív nyugdíjasokat is bevonjuk ebbe a közösségi programba. Ezzel csökkenthető a kiszorultság érzete. Így megtarthatják aktivitásukat, frissességüket, ez pedig mentálisan is pozitívan hat rájuk” – hangsúlyozta.
Az ünnepségen Vancsik Dorina és Takács Ferenc szaxofonjátékkal, Bach Szilvia humorista tréfás műsorral, a Csillagszemű Táncegyüttes néptánccal, a Szupernagyi népdalkör népdalcsokorral, míg az Orbánhegyi Óvoda nagycsoportosai mondókákkal és tánccal kedveskedtek a résztvevőknek, akik a CBA üzletlánc jóvoltából kávét, pezsgőt és csokoládét kaptak ajándékba.A_hegyvideki_idoseket_unnepeltek2
„Nagyon jól éreztük magunkat! Különösen a Csillagszeműek tetszettek, de Bach Szilvia paródiája is remek volt” – értékelte a műsort Ilona és Irma.
„A táncosok mozgattak meg leginkább, miután hetven évvel ezelőtt én is táncoltam” – tette hozzá János. „Akkor még bírtad szuflával!” – vágott közbe a felesége, Dorottya, aki férjével és barátnőivel minden évben izgatottan várja október elsejét, a napot, amikor a világ őket ünnepli.

BM