Irodalmi_teadelutan_a_Kulturalis_Szalonban

Irodalmi teadélután a Kulturális Szalonban

Az idősek október 1-jei világnapja alkalmából rendezvények sora jött létre a Hegyvidéken is. A MOM Kulturális Központ színháztermében tartott ünnepség után egy nappal a Kulturális Szalon adott otthont a hagyományos teadélutánnak.
Kovács Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, a korosztályt támogató szociális szervezetek legfontosabb feladata, hogy az idősek az év további háromszázhatvannégy napján is olyan jól érezzék magukat, mint a nekik szentelt ünnepen. Hasonlóan indokolta az irodalmi délután létrejöttét Menyhárt Éva, a Kulturális Szalon vezetője is: „Azért szerveztük, hogy ne csak egyetlen napon ünnepeljük az időseket!” – mondta.
A műsorban Müller Csabát, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetőjét ezúttal másik oldaláról ismerhette meg a közönség: gitáron játszotta el Gomez Románcát. Versek, népdalok, idézetek következtek, mások mellett Tompa Mihály, Villon, Prohászka Ottokár, Tagore, Heltai Jenő műveiből hallgathattak meg gazdag válogatást a jelenlévők. A Konta Andrásné, Tatai Éva, Major Imre, Dancsházi Lászlóné, Zombori Lászlóné, Reiter János, Kónya Emília, Rózsavölgyi Károly, Zentai Erzsébet, Bodnár István és Mihalekné Kádár Magdolna által előadott szövegek és dalok egyszerre szereztek szomorú, melankolikus, elgondolkodtató, nosztalgikus és vidám perceket az ünnepelteknek. Végül minden szereplő ajándékkönyvet kapott Menyhárt Évától és Kovács Lajostól.
Napjainkban közel hatszáz millió hatvan év feletti ember él a világon. Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, 1999-ben pedig hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot indítottak. Mindennek az egyik célja az volt, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort.
Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte hatvanadik életévét, legtöbben a fővárosban, illetve a kistelepüléseken élnek. A korábbi hagyományokhoz képest jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége ma egyedül vagy másik időssel lakik együtt.

(li)