Az_izomlaz_nem_szamit

Az izomláz nem számít

A „sportos” kerületnek számító Hegyvidéken sem gyakori, hogy egy egészségmegőrző program több mint húsz éve megszakítás nélkül és változatlan érdeklődés mellett zajlik. Márpedig Harmath Józsefné testnevelő tanár 1991 óta várja a testüket karbantartani akaró érdeklődőket a Virányos Általános Iskolában működő AXI tornán.
Kezdetben elsősorban nők jártak az órákra, később viszont a férfiak részéről is felmerült az igény, hogy kipróbálják ezt a különleges mozgásformát, és akár egyedül, akár családjukkal közösen jöjjenek edzésekre – mesélte az aerobikoktató, rekreátor. Az AXI torna a hagyományos módszerekkel szemben elsősorban a gimnasztika alapjaira épülő, sokoldalú egészségmegőrző és tartásjavító gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt.
„Nálunk nem az egyébként szintén kedvelt csillogó fitnesztermek világával találkoznak a résztvevők, ide főleg olyanok jönnek, akiknek a mozgás, a hatékony alakformálás, az erősítés, a kikapcsolódás, a stresszoldás a céljuk, és nem rettennek meg egy kis izomláztól” – mondta Harmath Józsefné, aki szerint az AXI torna lényege a sokoldalúság.
A foglalkozásokon egyaránt szerepelnek gimnasztikai, saját súllyal végzett, illetve kézi súlyzós gyakorlatok, TRX jellegű feladatok, az ülőmunkát ellensúlyozó gyógytornaelemek, valamint az izmok rugalmasságát megőrző stretchinggyakorlatok.
„A kerületben rengetegen fociznak, futnak, kerékpároznak. Ezeket a mozgásformákat nagyszerűen kiegészíti ez a torna. Legalább ennyire lényeges, hogy sok állandó résztvevő a kezdetek óta együtt edz, így a foglalkozásokon szinte családias légkör alakult ki” – beszélt az AXI előnyeiről a testnevelő. A tornázók életkora és edzettségi szintje természetesen igen vegyes, de az akarás és a vidám légkör valódi csapattá kovácsolta őket.

(-os)