Kormanyablak_nyilt_a_Hegyvidek_Kozpontban

Kormányablak nyílt a Hegyvidék Központban

Megnyílt az ország első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablaka a Hegyvidék Központban. Az új ügyfélszolgálati irodában a személyi és gépjárműokmányok igénylésétől a családi pótlék, az anyasági támogatás vagy épp az öregségi nyugdíj kérelmezéséig több mint kétszáz ügytípust lehet intézni komfortos körülmények között.

„Féltettük a korábban általunk működtetett okmányirodát, amely kiválóan ellátta feladatát a magas színvonalon dolgozó munkatársainkkal. Félelmeink, aggodalmaink szerencsére nem igazolódtak” – jelentette ki Pokorni Zoltán az idén január 1-jével kormányhivatali irányítás alá kerülő hegyvidéki okmányiroda működésével kapcsolatban. A polgármester a Hegyvidék Központban kialakított új, okmányirodaként is funkcionáló kormányablak megnyitóünnepségén elmondta, ez év tavaszán kezdtek tárgyalni a fővárosi kormányhivatallal arról, hogy a Széll Kálmán térnél tavaly decemberben átadott okmányiroda mellett még egy ügyintézési pontot hozzanak létre a Hegyvidéken.
A Széll Kálmán téri iroda ugyanis „túl jó helyre került”, Solymártól Budajenőn át Pátyig sokan járnak oda ügyet intézni. Ők minden bizonnyal örülnek az új okmányirodának, a hegyvidékiek azonban, akik megszokták a régi, családiasabb hangulatú irodát a polgármesteri hivatalban, már kevésbé. A polgármester kiemelte: „a kisvárosias életet kedvelő hegyvidéki polgároknak próbáltak kedvezni” azzal, hogy a gyalog, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt könnyen megközelíthető helyen, a régi irodától nem messze, az Apor Vilmos térnél alakították ki az új, okmányirodai ügyek intézésére is alkalmas kormányablakot.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az avatóünnepségen arról beszélt, hogy az okmányirodák és a kormányablakok rendszerének összevonásával, megújításával olyan ügyintézési pontokat kívánnak létrehozni, amelyek révén „nem az embereknek kell az ügyek után menniük, hanem az ügyek mennek az emberekhez”. Hozzátette, a Hegyvidék Központban nyílik meg az első olyan kormányablak, amely a kormányhivatali ügyek mellett okmányirodai feladatokat is ellát.
A kormányablak nemcsak elhelyezkedésével, hanem nyitva tartásával is az emberek igényeihez igazodik, hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8-ig várja az ügyfeleket. „Az új iroda egy darabka a jövőből; reményem szerint minél több ilyen, küllemében is megújult kormányablakot tudunk átadni a következő hónapokban” – mondta a miniszter.
Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint az okmányirodák kormányablakokká alakításának folyamata komoly változást jelent, hiszen a jövőben kétezernél is több ügyet lehet majd intézni az ügyfélszolgálatoknál. Már jelenleg is több mint százötven ügytípussal foglalkoznak, a Hegyvidék Központban megnyílt integrált irodában pedig az okmányirodai feladatokkal együtt kétszáznál is több ügyben tudnak eljárni.
„Azzal a koncepcióval hoztuk létre a Hegyvidék Központot, hogy képes legyen kiszolgálni az itt élők mindennapi igényeit. Ehhez kiválóan illeszkedik az új kormányablak, amely révén a napi bevásárlás mellett mostantól hivatalos ügyeiket is kényelmesen tudják intézni a hegyvidéki polgárok” – emelte ki a szolgáltatóház beruházója, a Wing Zrt. képviseletében Noah Steinberg.
A vezérigazgató hírt adott arról, hogy októberben posta is nyílik a központban, így tovább bővül a szolgáltatások palettája. Büszkén jelentette be, hogy az egy évvel ezelőtt átadott épületet néhány nappal ezelőtt a Londonban megrendezett International Property Awards nemzetközi ingatlanos versenyen, a kereskedelmi fejlesztések kategóriájában „Highly commended” elismeréssel díjazták, ami tükrözi: társaságuk professzionális, értékteremtő munkát végez.

Mi intézhető az új kormányablakban?

A Hegyvidék Központban nyílt új ügyfélszolgálat a kormányablakok közül elsőként biztosítja az okmányirodai ügyek intézésének lehetőségét. Idetartozik egyebek közt a személyi igazolvány, útlevél, vezetői és forgalmi engedély, törzskönyv kiállításának, valamint a rendszámtábla, regisztrációs matrica cseréjének, pótlásának kérelme, továbbá az egyéni vállalkozás elindításának vagy megszüntetésének bejelentése. Az új kormányablak a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodáiban intézhető közel 150 üggyel is foglalkozik, az ide betérők tehát továbbítás céljából előterjeszthetnek különböző beadványokat. Ilyen például a TAJ-kártya, az Európai Egészségbiztosítási Kártya, a családi pótlék, anyasági támogatás, a gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, terhességi-gyermekágyi segély vagy az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelem. Mindezeken felül a hegyvidéki kormányablak munkatársai is tájékoztatást nyújtanak a legtöbb közigazgatási üggyel kapcsolatban, és szükség szerint segítenek az ügyintézésben.
Az új kormányablak minden hétköznap reggel 8-tól este 8-ig várja az ügyfeleket az Apor Vilmos téri Hegyvidék Központ első emeletén. Az épület mélygarázsában az első két óra parkolás ingyenes.

sz.