Segitseg_a_magyarmecskei_diakoknak

Segítség a magyarmecskei diákoknak

Tanévkezdetekor adománygyűjtést hirdetett a dél-dunántúli kistelepülés, Magyarmecske nehéz anyagi körülmények között élő iskolásainak megsegítésére a svábhegyi Jókai iskola 7. a osztályának szülői közössége. „Elsősorban tartós élelmiszereket, valamint ruhákat, ágyneműt, terítőket kértünk és kaptunk a többiektől. A jótékonysági akció sokakat megmozgatott: az iskola tankonyhájában, ahol egy hétig tároltuk a beérkező adományokat, szinte lépni sem lehetett a sok csomagtól” – összegezte az eredményt a kezdeményezés két ötletgazdája, Paulin Renáta és Szokodi Ágnes.
A szülők elmondták, hogy a gyűjtés a gyerekek aktív közreműködésével zajlott, akik osztályról osztályra jártak, és népszerűsítették az akciót diáktársaik körében, a reggeli becsöngetés előtt pedig mindennap ügyeletet tartottak, és segítettek az adományok rakodásában. Végül olyan sok holmi gyűlt össze, hogy azokkal sikerült színültig megpakolni két nagyméretű autót.
A csomagokat néhány nappal ezelőtt vitték el az ormánsági település iskolásainak. „Nagyon örültek a gyerekek az ajándékainknak, megható volt a szeretet, amivel fogadtak minket a faluban” – mesélték a szervezők.
Sok más helyen is elkel a segítség, miért pont Magyarmecskének gyűjtöttek? – kérdeztük a szülőktől. Mint kiderült, egy ismerősük révén találtak rá a magyarmecskei általános iskolára, ahol példaértékű módon tanulnak együtt roma és nem roma fiatalok. Az integrált oktatás ott megvalósuló, sikeres modelljét a szakmabeliek közül egyre többen ismerik az országban, sőt, a program híre már Brüsszelbe is eljutott, ahol a mecskei pedagógusok beszámoltak tevékenységükről.
Bár az iskola sokat pályázik és nyer is integrációs programjának kibontakoztatásához – jelenleg egy tornaterem építésére szeretne forrást találni –, az oda járó gyerekek változatlanul igen rossz körülmények között élnek, olyannyira, hogy szüleiknek sokszor ételre sincs elég pénzük. Épp ezért döntöttek úgy a Jókai iskolában, hogy a helyi oktatási intézmény közreműködésével gyűjtést rendeznek a mélyszegénységben élő mecskei családok megsegítésére.

z.