Smooth_Jazz_a_Jokai_Klubban

Smooth jazz a Jókai Klubban

Kollmann Gábor a hazai jazz egyik kiemelkedő képviselője, felesége is szakmabeli – Urbán Orsi népszerű énekesnő –, két kislányukkal a Hegyvidéken élnek. Kollmann a szaxofoncsalád minden hangszerén játszik, komponista és hangszerelő, a Budapest Jazz Orchestra alapítója és művészeti vezetője. Pedagógiai munkássága is jelentős, az új zenészgeneráció számos képviselője tőle tanulta a szakmai fortélyokat.
Növendékei is hatással vannak azonban oktatójukra, az ő inspirációjuk fordította Kollmann Gábor figyelmét a könnyedebb, szórakoztató, fiatalos lendületű jazz irányába. Ennek eredménye a közelmúltban a Jókai Klubban elindított Smooth Jazz Klub, ahol elsőként a mester és tanítványai mutatkoztak be egy nagy sikerű koncerten, majd a farsangi időszakban remek funky szólt, amit már zenekarvezetővé avanzsált egykori növendékei és együtteseik szolgáltattak: az altszaxofonos Jász András Kultúrfunkja, Mózes Tamara vagy Albert Zoltán tenorszaxofonos Zolbert nevű zenekara.
A kiváló sorozat most ősszel folytatódik, dallamos, könnyen emészthető, igényes jazzt élvezhet a közönség a Svábhegyen. A Jazzmánia Big Band készül emlékezetessé tenni az évadnyitót október 18-án este 8-kor. A nagyzenekar lelkes fővárosi amatőr és hivatásos zenészekből áll, művészeti vezetőjük öt éve Kollmann Gábor. Számos külföldi és hazai fesztiválon, versenyen szerepeltek nagy sikerrel, és nyerték el az elsőnek járó díjat. Vendégként olyan neves szólisták is felléptek már velük, mint Tony Lakatos, Rosario Giulliani vagy Dick de Graaf.
A big band folyamatosan megújuló repertoárján az 1930-as, 40-es évek szvinges zenei világa, vérpezsdítő és romantikus dallamai mellett korszerű hangvételű – jazz-rock és latin – darabok is szerepelnek. A zenekar énekese Bujdosó Eszter, gyakori vendég Mujahid Zoltán. Az októberi estre meghívást kaptak a korábbi koncertek zenekarvezetői (Jász András, Albert Zoltán, Mózes Tamara) is, valamint további szólisták, akiknek a neve legyen meglepetés!
A Hollós úti Jókai Klub vezetősége és a művészek szeretnék erre a hangulatos helyre csábítani az igényes zenére vágyó közönséget minden korosztályból. Az előző koncertek látogatói bizonyosan nem bánták meg, hogy ott töltötték el egy-egy hétvégéjüket, a mostani folytatás pedig még ígéretesebbnek tűnik.

Márton Attila