A_titokzatos_fulzugas

A titokzatos fülzúgás

Egyebek mellett a sokakat érintő, rendkívül kellemetlen fülzúgásról is szó esett az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem első őszi előadásán. Az Egészséges Hegyvidék program keretében a MOM Kulturális Központban megtartott rendezvényen dr. Csáthy Anna, a Szent János Kórház fül-orr-gégészeti és szájsebészeti osztályának főorvosa a fül megbetegedéseiről tartott előadást.

Érdekes orvosi esetek ismertetésével kezdődött az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem nyári szünet utáni első előadása. Dr. Csáthy Anna, a Szent János Kórház fül-orr-gégészeti és szájsebészeti osztályának főorvosa elmondta, előfordult már, hogy egy óriási bogarat kellett kivennie páciense füléből, de ennél is megdöbbentőbb volt, amikor az egyik beteg a zsebéből húzta elő saját fülét, amit a kutyája harapott le.
A hallószerv anatómiájáról szólva elhangzott, hogy a külső fülhöz tartozik a csontos és porcos külső hallójárat, míg a külső és a középső fület a dobhártya választja el egymástól. Ehhez nőtt hozzá a kalapács nyele, amelyhez az üllő és a kengyel kapcsolódik. Ezek a csontok közvetítik a dobhártya rezgéseit a belsőfülhöz, míg a fülkürtnek a dobüreg és az orrgarat üregösszekötésében van fontos szerepe.
A fülkagylón főként sebek, bevérzések és gyulladások fordulnak elő, nem ritka a fiatalok körében közkedvelt piercing okozta keloidos hegesedés, a porchártyasérülés, míg télen megszaporodnak a fagyásos kórképek. A túlzott napozás okozta, úgynevezett keratosis solaris ugyancsak sűrűn előfordul, ezenkívül kialakulhat chondrodermatitis, azaz krónikus porchártyagyulladás is, amit operálni kell. Érdemes kétszer meggondolni az afrikai kultúrából átvett fültágító gyűrűk használatát, a túlzottan megnyújtott fülcimpa ugyanis csak sebészeti beavatkozással állítható helyre.
Vigyázni kell a dobhártyára, hiszen az akár egy ütéstől, vagy sportolás közben is megsérülhet. Bár a kisebb lyukak nagyjából hat hét alatt gyógyulnak, egyes hosszan tartó fülészeti betegségeknél akár tartósan is megmaradhatnak. Ilyenkor sajnos csak sebészi úton lehet megszüntetni a szakadást.
Amennyiben valamilyen rovar kerül a hallójáratba, ajánlatos néhány csepp olajt vagy vizet a fülbe juttatni, és minél hamarabb felkeresni a szakrendelést, ahol átöblítéssel gyorsan megszabadítják a pácienst a dobhártya előtti árokba szorult rovartól. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy rovarirtó spray ne kerüljön a fülbe, mert a vegyszer súlyos betegséget okozhat.
Sokakat érint a fülzúgás, amely lehet objektív, azaz mások által is hallható, valamint szubjektív, amikor csak a beteg érzékeli a hangokat. Előbbit a középfülben található izmok görcse okozza, és kellemetlen, pattogó hanggal jár, míg az utóbbit csak a beteg hallja.
Megdöbbentő adat, hogy a világ népességének 30-40 százalékát érinti a fülzúgás, amelynek számos oka lehet. Előidézhetik az elmeszesedett vagy kórosan tágult nyaki ütőerek, a kóros vérnyomás-emelkedés, a cukorbetegség, a vérszegénység, ritkán a hátsó koponyaűri daganat, esetleg a sclerosis multiplex.
A tapasztalatok szerint mindemellett fülzúgást okozhatnak az antibiotikumok, a vízhajtók, a túlzott nikotin- és koffeinfogyasztás, a kemoterápiás kezelés, a különféle szalicilát tartalmú gyógyszerek – ilyen a Kalmopyrin – és az erős zajhatások is. Heveny formája egy-három hónapig tart, de akár a páciens egész életét is végigkísérheti.
Kezelésében segíthetnek a szteroidok, az antidepresszánsok, a pszichoterápia, a hiberbárikus oxigénterápia vagy az infúzió, és az életmódváltás is megoldás lehet. Manapság az úgynevezett TRT áthangolással próbálkoznak az orvosok, aminek lényege, hogy olyan hallókészüléket adnak a betegnek, amely eltereli az agy figyelmét a fülzúgásról.
A szabadegyetem előadásán szóba került a hallójárat tisztítása is. Dr. Csáthy Anna hangsúlyozta, nincs szükség drága fültisztító spray használatára, elegendő, ha időnként kis mennyiségű parafin-, ét- vagy babaolajt cseppentünk a fülbe. Vigyázzunk ugyanakkor a fültisztító pálcikával, mivel előfordulhat, hogy még beljebb nyomja a zsírt, ráadásul könnyen átszúrhatja a dobhártyát!

mm.

Szabadegyetem és szűrőszombat

Az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legközelebbi előadását október 24-én 17.00 órától rendezik a MOM-ban. A következő Prevenciós Szűrőszombat időpontja: október 26. 10.00–14.00 óra. A Szent János Kórházban (XII., Diós árok 1–3.) ezúttal urológiai szűrésre várják a pácienseket. Előzetes jelentkezés (9.00–15.00 óráig): Nicky Emőke, 06/30-656-5657.