Utcabal_es_tuzgyujtas_Stent_Mihaly_unnepen

Utcabál és tűzgyújtás Szent Mihály ünnepén

Fergeteges buli, táncház, koncertek, meghitt beszélgetések várták a Sirály sétányon azokat, akik szeptember utolsó hétvégéjén részt vettek az "Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!" elnevezésű országos programsorozat hegyvidéki rendezvényén.

Hideg szeptemberi szombat esteként indult a Sirály sétányon megrendezett Szent Mihály-napi utcabál. Sokan a kültéri melegítők köré gyűltek, beszélgettek, borozgattak, a gyerekek szaladgáltak, utánuk meg a szüleik. A kutyák a Gesztenyés kertben sétáló társaik ugatására válaszoltak, ha úgy tartotta kedvük. Az asztalokra kihelyezett lámpások pislogó fénycsóvái pedig tovább festették a meghitt, családias hangulatot.
„Akkor kezdjünk el zenélni!” – szólt bele hirtelen a mikrofonba Bebe, a Garamy Funky Staff énekese, a Back II Black frontembere, majd azon nyomban a húrok közé csapott a zenekar. A hetvenes–nyolcvanas–kilencvenes évek funky-, diszkó- és soulslágerei hamar lázba hozták a közönséget. Az első két számnál még csak páran érezték a boogie-t a lábukban, de nem kellett sok idő hozzá, és fergeteges retro party kerekedett.
A hideggel nem törődve többen is levették a kabátjukat, és a Sirály sétány rögtönzött parkettjén ropták. Olyan is akadt, aki pólóban, kezében egy pohár borral tombolta ki a szürke hétköznapok fáradalmait. Így volt ez Eszterrel és Gáborral is, akik három éve, gyermekük születése óta nem nagyon járnak el sehova, ezért volt mit bepótolniuk.

– Nem fáznak?

- Micsoda?! A bor és a tánc hamar felmelegített minket! Elképesztően jól érezzük magunkat, már ránk fért a lazítás. Teljesen spontán ötlet volt, hogy idejöjjünk. Remélem, nem viselkedünk kínosan...

- Ezt miért mondja?

- Azért már nem vagyunk húszévesek... De ezek a zenék, amiket itt játszanak, annyira jók, hogy egyszerűen muszáj volt kivetkőznünk az anya-apa szerepből! Holnap, ha nem leszünk fáradtak, kijövünk a gyerekkel a Halász Judit-koncertre.

- Itt laknak a közelben?

- Igen, és mondhatom, nagyon jó kis programok vannak a kerületben.

- Lesz folytatása az estének?

- Most éppen azon tanakodunk, hogy ha itt véget ért a buli, akkor megyünk tovább valahova. Ugye, drágám? – fordult Eszter a férjéhez, aki természetesen kapható volt az ötletre. Aztán elnézést kérve visszarohantak táncolni, mivel épp egyik kedvenc számuk, a Proud Mary csendült fel.

Bár Eszter és Gábor a nagyira bízták csemetéjüket, azért voltak gyerekek, akik a szüleikkel együtt mulattak egy jót. A csupán ötéves Benedek olyan koreográfiát mutatott be a tánctéren, amivel azonnal kivívta magának a parkett ördöge címet. „Szeretem a zenét – mondta az ifjú tehetség. – Otthon is sokszor hallgatok valamit, és táncolok rá. De azért odafigyelek! Már volt olyan, hogy a János kórházba kellett mennem, mert felugrottam, és leestem.”
A Garamy Funky Staff koncertje után dj Garamy lemezlovas hasonló stílusú zenékkel várta a hegyvidékieket. „Nagyon jól érzem magam, az idő ellenére rengetegen eljöttek. Hatalmas buli van!" – mutatott a táncoló fergetegre Bebe.
Este tízkor, amikor véget ért a hegyvidéki utcabál, szétszóródott a tömeg, és sokan valahol máshol folytatták a mulatozást, immár kellőképpen megalapozott hangulatban. Utcabal_es_tuzgyujtas_Stent_Mihaly_unnepen2

*

A vidámság és a jókedv vasárnap estére sem tűnt el a Sirály sétányról, a másnapi munkanap közelsége ellenére sem. A Tündök zenekar autentikus magyar nótái adták a zenei aláfestést, majd táncház várta a publikumot. Rozália az unokájával, Emesével együtt csatlakozott a néptáncos mulatsághoz.

– Nehezek a lépések, amiket megtanultak?

– Nem, mert ismerem őket. Valamikor én is népi táncoltam, de már nem mennek olyan jól a lépések, mint fiatalabb koromban. Szinte az összes nótát ismerem, amit most játszanak, így ha halkan is, de dúdolom a szövegüket.

Feltűnt, hogy az este elején addig noszogatta az unokáját, ő is álljon be táncolni, amíg be nem adta a derekát.

– Igen, először azt mondta, hogy „nagymama, ez olyan ciki”. Aztán, amikor látta, hogy más fiatalok is táncolnak, ő is kedvet kapott. Bár én lennék tizennégy éves, engem nem kellene félteni! Nagyon szeretem az efféle programokat!

– És azt tudja, mit ünneplünk Szent Mihály napján?

Nem akarok butaságot mondani... Talán az ősz végét...?

Rozália közel járt az igazsághoz. A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály a mennyei hadak nagy vezére, egyike a hét arkangyalnak, akinek Isten iránti hűsége megingathatatlan. Szeptember 29-én ünneplik őt, a néphagyomány szerint ekkortól várják az időjárás télire fordulását. Innen ered a mondás: „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.” Ez a nap egyben a betakarítás befejezésének jelképe is, illetve a kisfarsang időszakának kezdete, a lakodalmak ideje, ami egészen Katalin napjáig, azaz november 25-ig tart.
Az M1 népszerű vetélkedőműsorához kapcsolódva a közmédia és a Magyar Turizmus Zrt. kormányzati támogatással hagyományőrző, országos programsorozatot indított, amihez ezerháromszáz település, köztük a XII. kerület is csatlakozott. Az „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” akció célja a többi között az, hogy felhívja a figyelmet hazánk szépségeire, értékeire és hagyományaira.
„A kezdeményezés nagyszerű lehetőség arra, hogy a helyi közösségek kapcsolata még tovább mélyüljön. Szerencsénk volt, hiszen a rendezvény egybeesett a Hegyvidéki Ősszel, így egyik programból a másikba csöppenhettek az érdeklődők” – mondta Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester, aki Hambuch Gerdával, a MOM Kulturális Központ igazgatójával együtt lejtette a Tündök zenekar tánctanításán.
„Mindig öröm táncolni, olyasmit szabadít fel az emberben, amit nem lehet megfogalmazni. A hideg ellenére sokan részt vettek a mulatságon, a két napot a jókedv és a vidámság jellemezte” – értékelte a Szent Mihály-napi ünnepet Hambuch Gerda.
Az emberek este fél tízkor körbeállták a Sirály sétányon rakott tüzet, ami az elején nehezen lobbant lángra. „Megrakják a tüzet, mégis elaluszik...” – kezdte el valaki a tömegben az alkalomhoz illő népdalt. Szerencsére nem kellett sokat várni, és a nóta végére a Hegyvidéken is fellobbant a Szent Mihály-napi tűz. Olyan gyönyörű volt, hogy többen is felvételt készítettek róla.
„Bevallom őszintén, engem nagyon meghat ez a hangulat. Vadidegen emberekkel táncolhattam, beszélgethettem. A tűz pedig megkoronázza az egész estét” – lelkendezett Zoltán, aki állandóan magánál hord egy fényképezőgépet, és mindig készít egy képet arról, ami megtetszik neki, vagy valamiért fontos a számára. Természetesen most is így tett.
Az országos programsorozat üzenete célt ért a Hegyvidéken. Videofelvételen, fotón sokan, emlékeiben viszont bizonyosan mindenki tovább őrzi ennek a hideg szeptemberi hétvégének a szép pillanatait.Utcabal_es_tuzgyujtas_Stent_Mihaly_unnepen3

Boussebaa Mimi