Vitez_Laszlok_es_ordogok_a_folyosogalerian1

Vitéz Lászlók és ördögök a folyosógalérián

Nosztalgikus hangulatú tárlat nyílt október elején a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Vitéz László és az ördögök című kiállítása muzeális korú és értékű bábokat mutat be.
Hátborzongató érzés látni, hogy a Vitéz Lászlók és ördögök között több olyan is van, amelyik még az 1800-as évek végén készült – vajon hány évtizede öregedtek meg azok a gyerekek, akik ott voltak az első előadásokon, s mi mindent láthattak ezek a bábok hosszú „életük” során…? Egyebek mellett erről is mesélnek szavak nélkül a bemutatott figurák.Vitez_Laszlok_es_ordogok_a_folyosogalerian2„Az intézet kiállításai mindig nagy sikert aratnak a kerületiek körében – hangsúlyozta a megnyitón Fonti Krisztina –, ezért döntöttünk úgy, hogy újabbal örvendeztetjük meg őket.”
Az alpolgármester számára két okból is kedves a válogatás: „Az egyik személyes jellegű. Az elmúlt néhány napban többször is jóleső érzéssel nézegettem a kiállított bábokat. A gyermekkoromat idézték fel, amikor számtalanszor láttam Kemény Henrik előadásában Vitéz Lászlót, aki palacsintasütővel a kezében küzdött az ördögökkel, s végül – nagy örömömre – mindig legyőzte őket. De az is biztos, hogy nem vagyok egyedül ezekkel az érzésekkel és emlékekkel, mert azt is láttam az elmúlt napokban, hogy az ide látogató hegyvidékiek és a hivatal dolgozói is szívesen meg-megálltak, örömmel nézegették az ismerős figurákat.”
Minden nemzet vásári bábjátékában megtalálhatók az adott nép Vitéz Lászlói – mondta köszöntőjében Galántai Csaba bábtörténész. Így például a német Hanswurst, az osztrák Kasperl, a holland Pickelhäring, az olasz Pulcinella, a francia Polichinelle, a cseh Kašparek, az angol Punch vagy az orosz Petruska neve éppúgy cseng ezekben az országokban, mint idehaza Vitéz Lászlóé vagy Paprika Jancsié. A méreteiben ugyan nem nagy, ám hatalmas korszakot felölelő kiállítás október végéig látható a második emeleti vitrinekben.Vitez_Laszlok_es_ordogok_a_folyosogalerian3

(a.)