Ebösszeírás októbertől

A törvényi előírások alapján a Hegyvidéki Önkormányzat is megszervezi ez év őszén az ebösszeírást, melynek során október 1-je és november 30-a között a kerületi gazdáknak adatokat kell szolgáltatniuk kutyájukról. A háromévenkénti, kötelező összeírást az önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel kell elvégezni, azaz a nyilvántartás készítésének célja elsősorban a kóbor állatok tulajdonosainak könnyebb beazonosíthatósága, valamint az oltatlan ebek kiszűrése.
Noha a kutyások között mostanában híresztelések keringenek arról, hogy az adatszolgáltatás célja az úgynevezett ebrendészeti hozzájárulás, közismertebb nevén az ebadó előkészítése, a kerületben ilyesmiről egyáltalán nincs szó. Annak ellenére, hogy a törvény minden település számára megteremtette a lehetőséget ebrendészeti hozzájárulás beszedéséhez, az országban eddig nagyon kevés helyen rendelték el, vagy helyezték kilátásba a kutyák bizonyos körére kiszabható fizetési kötelezettséget. A túlnyomó többséghez tartozik a XII. kerület is, hiszen a Hegyvidéki Önkormányzat távlatilag sem tervezi az ebadó bevezetését.
A kerületi ebösszeírás során a gazdáknak egy adatlapot kell kitölteniük, amelynek pontos tartalmát szintén jogszabály határozza meg. Az adatlap letölthető a www.hegyvidek.hu honlapról, valamint átvehető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, illetve az állatorvosi rendelőkben.
Az önkormányzat állatorvosa, dr. Juhász Péter azt tanácsolja a kutyatulajdonosoknak, hogy a nyomtatvány kitöltésekor használják a kisállat-egészségügyi kiskönyvet, amelyben minden szükséges adat megtalálható az oltásokkal kapcsolatban. Ha valaki nem tudna eligazodni a kiskönyv bejegyezései között, a választott állatorvos segítségét is kérheti a kitöltéshez. Juhász Péter kiemelte: senki ne írja be kiskorú gyermek nevét az eb tulajdonosaként, még akkor sem, ha neki vásárolták a kutyát – ez esetben a szülő nevét érdemes feltüntetni az adatlapon!
Korábban az önkormányzatok megbízásából dolgozó szakemberek országszerte jól felépített adatbázisokat hoztak létre a veszettség elleni kötelező védőoltások beadásáról, négy évvel ezelőtt, az előző kormányzati ciklusban azonban eltörölték ezt a nyilvántartási kötelezettséget. Az állatorvos véleménye szerint a mostani ebösszeírással létrejövő új adatbázis részben pótolhatja a korábbi hiányát, így ez az intézkedés is hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon a jelenleg nem túl erős oltási fegyelem a kutyatartók körében.
A kitöltött adatlapot a kutyatulajdonosok leadhatják személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, vagy elküldhetik beszkennelve (aláírással ellátva) az igazgatas@hegyvidek.hu e-mail címre. További információval a hivatal munkatársai a 224-7361-es telefonszámon szolgálnak.

k.