Elso_osztalyu_hegyvideki_vizilabdacsapat

Első osztályú hegyvidéki vízilabdacsapat

Szerencsésnek bizonyult a tizenhármas szám az előző szezonban a vízilabda OB I/B-ben bronzérmet szerző Hegyvidék–YBL WPC számára: az EKF-Eger visszalépésének köszönhetően ennyi év után jutott vissza a gárda az élvonalba. Mindez azt jelenti, hogy szeptembertől a legjobb magyar pólócsapatokat – elsőként mindjárt a Honvédot – láthatja a XII. kerületi közönség a hazai meccseknek otthont adó MOM Sportban. Köllő Attila edzőt arról kérdeztük, milyen tervekkel vágnak neki a különleges szezonnak.

Három évvel ezelőtt tették át székhelyüket a tizenkettedik kerületbe, az idei szezont pedig már a legjobbak között kezdhetik el. Mondhatjuk, hogy jót tett a csapatnak a költözés?

– Mindenképpen, hiszen itt végre valódi otthonra leltünk, e nélkül pedig biztosan nem tudnánk előrelépni. Amióta hegyvidékinek vallhatjuk magunkat, mindig megvolt az esélyünk arra, hogy a második vonalból feljussunk a legjobbak közé, a legutóbbi bajnokságban is csak kevésen múlott a siker, végül azonban meg kellett elégednünk a bronzéremmel. A 2013–14-es szezont mégis az első osztályban kezdhetjük, az EKF-Eger ugyanis nem vállalta az OB I-et, a szövetség minket kért fel az indulásra, amit örömmel elfogadtunk.
Sokat gondolkodtak, mielőtt igent mondtak?

– Nemigen volt időnk gondolkodni, hiszen csupán néhány napunk volt a döntésre. Megkérdeztük a csapatot, a játékosok pedig egy emberként azt mondták, vállalják a megméretést. Így aztán belevágtunk.

Nem félnek?

– Aki fél, az ne menjen vízilabdázni! Azzal tisztában vagyunk, hogy a miénk a legkisebb költségvetésű csapat az OB I-ben. Másrészt viszont hatalmas bennünk a bizonyítási vágy, meg akarjuk mutatni, hogy egységesek vagyunk, s megálljuk a helyünket az olimpiai és világbajnokok között. Persze az OB I "más kávéház", a második vonalhoz képest lényegesen nagyobb koncentrációt, hatékonyabb összjátékot és komolyabb egyéni felkészültséget igényelnek az itteni meccsek, úgyhogy biztosan eltelik pár hónap, amíg felvesszük a ritmust. Egyébként továbbra is azt vallom, hogy miként az OB I/B-ben, úgy a legmagasabb osztályban is az YBL lesz a legprofibb amatőr csapat.

Milyen célokkal vágnak neki a bajnokságnak?

– Nincs szerencsénk abból a szempontból, hogy az idei szezonban nem egy, hanem három csapat esik ki. A feladat tehát „igen egyszerű”: legalább három csapatot magunk mögé kell utasítani. Ehhez óriási bravúrra van szükség, amire képesnek tartom a társaságot. Jó hír számunkra, hogy változtak a szabályok, az idei bajnokságban lényegesen kevesebb lesz a test-test elleni harc, a fizikai küzdelem. Ez azért kedvező, mert a kevesebb edzéslehetőség miatt erőnlétben csak nagyon nehezen tudnánk felvenni a versenyt a profikkal. A lemaradásunkat ettől függetlenül igyekszünk ledolgozni, a MOM Sport jóvoltából szeptembertől hetente eggyel több edzéssel készülhetünk, a játékosok pedig heti háromszor extra úszáson is részt vehetnek.

Igazoltak új játékosokat?

– Három új fiút hoztunk kifejezetten az OB I-re: Ádám Zsolt kapus és Cserdi Péter az OSC-ből, Koltai Kristóf a Ferencvárostól érkezett. Rajtuk kívül szeretnénk más OB I-es játékosokkal is erősíteni. Rendkívül örömteli, hogy Nagy Sándor egy év németországi vendégjátékot követően hazatért, és ismét az YBL-t választotta. A külföldre költöző Sziklai Tamással és Ádám Tamással sajnos már nem számolhatunk, a többiek viszont velünk maradtak, így nem kell teljesen új csapatot építeni.

Az elmúlt években a nézők ingyenesen látogathatták az YBL hazai meccseit. Így lesz ez most is?

– Nincs változás, továbbra sem szedünk belépődíjat, és számítunk a közönségünk támogatására! Sajnos, a rendőrség csupán száznegyven nézőre hitelesítette a pályát, úgyhogy komoly esélyünk van az állandó telt házra… Egyébként szóba került, hogy lesz egy másik lelátónk is, erre pályázatot adtunk be a szövetséghez.

Napjaink versenysportjában kiemelt szerepet kapnak a szponzorok. Önök hogy állnak ezzel?

– Egyelőre sehogy, pedig valóban nagy szükségünk van a cégek támogatására. Ezúton is arra kérem a kerületi vállalkozásokat, ha tehetik, segítsék a munkánkat, mi pedig örömmel látjuk őket az YBL-családban. Amit fel tudunk ajánlani, az a tisztességes, megalkuvást nem tűrő játék, egy szerethető csapat, amely a televíziós közvetítések révén még többekhez eljuttatja majd a leendő szponzorok nevét.

Sikeres felnőttcsapat elképzelhetetlen hatékony utánpótlás nélkül. Ezen a területen mit tud felmutatni az YBL?

– Jelenleg száz gyerekkel foglalkozunk a MOM Sportban, amire büszkék lehetünk. A tavalyi három után idén már öt csapatot indítunk a különböző korosztályos Budapest-bajnokságokban, ez is azt mutatja, hogy jó úton járunk. Nem feltétlenül csupa élsportolót akarunk nevelni, sokkal inkább arra törekszünk, hogy minél több egészséges gondolkodású és jó fizikumú fiatal kerüljön ki a kezeink közül. A legjobbak előtt persze nyitva áll az ajtó a nagy csapat előtt, ehhez viszont még legalább két-három évet várniuk kell.

Knp.

Az OB I 1. fordulójában: YBL–Hegyvidék–Honvéd 8–21.

A Hegyvidék–YBL WPC internetes címe: www.yblpolo.hu.