Elozd_meg_a_fogaskerekut_2013

A fogaskerekű az ellenfél

Eljött a visszavágás ideje! A vállalkozó kedvűek szeptember 21-én ismét lehetőséget kapnak arra, hogy futva, vagy éppen kerékpárra pattanva megelőzzék a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

Tavaly ez a több mint kétezer résztvevőből huszonegynek sikerült, ami azt jelenti, hogy igencsak embert próbáló feladat felvenni a versenyt a „leghegyvidékibb” tömegközlekedési eszközzel. És nem csupán a rendhagyó ellenfél miatt – az Előzd meg a fogaskerekűt! futóinak, bicikliseinek és túrázóinak, no meg a távot kutyájukkal teljesítő állatbarátoknak a Szent János Kórház előtti rajt és a Rege parknál kialakított cél közötti 325 méter szintkülönbséget is le kell győzniük (ezzel a hegyvidéki a legmeredekebb budapesti versenypálya).
„Az esélyegyenlőséget szem előtt tartva eddig is több korcsoportban hirdettük meg a versenyt, az idén pedig tovább finomítottunk a kiíráson, így a díjazottak száma is nő – mondta Kissné Baumann Gizella, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. sportfejlesztési igazgatója. – Mindez azt jelenti, hogy nem két, hanem hat korcsoportban hirdetünk eredményt az egyes kategóriákban, azaz futásban, »kutyafuttában« és kerékpározásban. Némileg más a helyzet a teljesítménytúránál, itt ugyanis csak a felnőtteket értékeljük.”
Az abszolút sorrend alapján a legjobb három futó és kerékpáros pénzdíjazásban részesül. Nem számít tehát a korosztály, s akár az is elképzelhető, hogy egy tizennyolc éven aluli versenyző viszi el a legnagyobb jutalmat. Szó van arról, hogy nemzetközi szinten is jegyzett afrikai, valamint hazai sportolók is rajthoz állnak, így könnyen lehet, hogy ismét megdől a pályacsúcs.
Külön figyelnek a túrázókra, akiknek a távot négy ellenőrzőpont érintésével kell teljesíteniük. Fontos, hogy az útvonal nem védett, több helyen keresztezi a közutat, ezért ezeken a szakaszokon a KRESZ szabályai érvényesek. A biztonságot szem előtt tartva a nagyobb kereszteződésekben versenybírók segítik a teljesítménytúrázók átkelését.
Jó hír, hogy a részvételi feltételek változatlanok, szeptember 18-ig a felnőtteknek 2500, a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak 2000 forintot kell fizetniük, míg a helyszíni nevezés díja 500 forinttal több. Természetesen a Hegyvidék Kártyával rendelkezők és a XII. kerületi iskolák tanulói továbbra is ingyenesen vehetnek részt az Előzd meg a fogaskerekűt! versenyen.
A célnak otthont adó Rege parkban érdekes és látványos rendezvények várják az érdeklődőket. A nagyszínpadon többek között fellép a Hegyvidék SE karateszakosztálya, a Rock and Magic SE akrobatikus rock and roll tánccsoportja és a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia.
Látványos produkciókkal készül az eseményre a szintén kerületi Csillag Születik Énekiskola, a Szivárvány Táncszínház, valamint a gyermekzumbával foglalkozó PuntoLatino egyesület. Lesz mászófal, trial-bemutató, a kisebbeknek játszóház, büfé és arcfestés, csupa olyan program, amelyen az egész család jól érezheti magát.

M.Elozd_meg_a_fogaskerekut_2013