Forgalmi_valtozas_az_Arnyas_uton

Forgalmi változás az Árnyas úton

A támfal-helyreállítási munkák végeztével megszűnt az Árnyas út ideiglenes lezárása, korrekciók végrehajtásával visszaállt a korábbi forgalmi rend. Az Árnyas út 40/a és 40/b számú ingatlanok közötti szakaszra munkanapokon reggel 7 és 9 óra között továbbra sem szabad behajtani egyik irányból sem, ugyanakkor az ősz folyamán lehetővé teszik, hogy ezen a részen engedély birtokában korlátozás nélkül közlekedhessenek az Árnyas út és a Remete út lakói.

Az Árnyas úton a korábbi években több forgalomtechnikai változtatás történt annak érdekében, hogy az agglomerációból a városba tartó autósok ne ezt a szűkös mellékutcát válasszák menekülőútként a Budakeszi úti torlódások elkerülésére. Mindeddig azonban egyik megoldás sem nyerte el a környéken élők egyöntetű tetszését – főként amiatt, mert az átmenő forgalom korlátozásával együtt egyes lakóknak nagyobb kerülőt kellett tenniük úti céljuk eléréséhez.
Ez év tavaszán egy váratlan támfalomlás kényszerített ki új forgalmi helyzetet: a balesetveszélyes szakaszt a helyreállítás idejére teljes szélességében le kellett zárni, így az út mindkét irányból zsákutcává változott. A lezárást – ami által teljesen megszűnt az átmenő forgalom – az itt élők közül sokan örömmel fogadták, ezért az önkormányzatnál kezdeményezték, hogy a támfal kijavítását követően is maradjon zsákutca az Árnyas út.
A Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében június 24-én lakossági fórumot tartottak, amelyen kiderült, az érintett lakók továbbra sem képviselnek egységes álláspontot. Mindezzel együtt az elhangzottak, valamint a hivatalhoz érkező javaslatok alapján a polgármesteri hivatal munkatársai a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve kidolgoztak egy olyan új, a többség akaratát tükröző forgalmi rendet, ami az ideiglenes útlezárás előtti állapotnál kedvezőbb helyzetet teremt az Árnyas út és a Remete út lakói számára.
Ennek bevezetése két ütemben történik. Szeptember 1-jéig kisebb korrekciókat hajtottak végre a Lauder iskola Árnyas úti kapuja környezetében. A kapuval szemben, a páratlan házszámú oldalon felállítottak egy jelzőtáblát, amely egyértelművé teszi az iskola területéről kihajtók számára, hogy csak a Budakeszi út felé hagyhatják el az Árnyas utat. Átépült az iskola kapukijárója is, hogy megakadályozzák a balra fordulást. Emellett, a torlódások elkerülése érdekében, két „megállni tilos” táblát helyeztek ki az Árnyas út–Remete út-csomópontban.
Az Árnyas út ideiglenes lezárásának feloldása csak szeptember 9-én történt meg, hogy az iskolakezdés miatt hirtelen megerősödő forgalomban az autósok ne arrafelé hajtsanak. Ezután visszaállt a korábbi forgalmi rend, azaz munkanapokon reggel 7 és 9 óra között mindkét irányból tilos a behajtás az Árnyas úton a 40/a és 40/b számú ingatlanok bejárói közötti útszakaszra.
Második ütemben az Árnyas úti és Remete úti lakók számára az önkormányzat biztosítani kívánja az időszakos behajtási tilalom alóli felmentést „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblák kihelyezésével, illetve az engedélyek kiadásával, amelyeket a polgármesteri hivatalnál lehet majd igényelni várhatóan még ebben az évben. Az engedélyezési eljárás kidolgozása folyamatban van, az igénylés feltételeiről későbbi lapszámunkban adunk hírt.

z.