Himnuszsorok_kepekben

Himnuszsorok képekben

A Galéria 12 Himnusz című tárlata jócskán megelőzi ugyan a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatot, tematikájában azonban szorosan kapcsolódik ahhoz. A kiállítást köszöntő Pokorni Zoltán szerint a Himnusz születése óta eltelt százkilencven év, ám ez az időtartam nem fejezi ki azt a lassú folyamatot, melynek során összetartó kapoccsá vált a vers.
„Mindenkinek van személyes élménye, emléke, amikor először érezte azt a lúdbőröztető érzést, amit a nemzeti összetartozás jelent. A mi összetartozásunkét, az előttünk járókét és az utánunk következőkét. Mindenki számára személyes jelentést hordoz a Himnusz tartalma és Erkel zenéje, s ez így is van rendjén” – mondta a polgármester, azt is hangsúlyozva, mennyire tiszteletet érdemlő, hogy ennyi alkotó (Angyal Júlia, Borza Teréz, Donáth Lajos, Ezüst Zoltán, Fekete György, Károlyi András, Mackó Erzsébet, Makkai Márta, Nádas László, Németh Andrea, Pálos Anna, Pató Károly, Rainer Péter, Szamos Iván, Vízy László) válaszolt a Galéria 12 Egyesület felhívására.
Császár Angela Jászai Mari-díjas, Érdemes művész páratlan szavalata élményszerűen támasztotta alá a hallgatóságban a korábban elhangzottakat: a zsúfolásig megtelt kávézóban mindenki úgy hallgatta Kölcsey sorait, mint saját személyes imáját.
Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár is a Himnusz imádságvoltára hívta fel a figyelmet: „Isten előtt ad számot arról, mit is jelent magyarnak lenni – fogalmazott. – Arról, hogy a Himnusz eleven kincsünk, tanúskodik az alkotásokból is tükröződő számos személyes megközelítés. Annak a kétségbeesés mögött is rejlő reménynek adnak hangot a kiállított művek, amiért erőt adó Kölcsey verse is.”
A tárlatot szervező Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület vezetője szerint felhívásukban nem szabtak technikai megkötést, így egyebek között festmény, grafika, fotó és intarzia is látható a kávézóban. „Az alkotások az identitás kérdésére keresik a választ – tette hozzá Borza Teréz. – Arra, hogy kinek mit jelent ma magyarnak lenni.”

A.I.


A tárlat szeptember 28-ig látogatható a Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12 kávézóban.