Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Muffin_tizoraira

Muffin tízóraira

Kis étkezésre – tízóraira, uzsonnára – általában gyümölcsöt, időnként gyümölccsel, túróval, olajos magvakkal készített tésztafélét ajánlanak a dietetikusok és a táplálkozási szakértők. Jó ötlet lehet azonban egy édes és egy sós muffin is.

Körtés, mogyorós

Jókora nagyságú 3 körtét (kb. 40 dekát) megmosunk, meghámozunk, félbevágunk, és kimetsszük a magházukat. A gyümölcs húsát körömnyi kockákra vágjuk, és meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével, nehogy megbarnuljon.
Ezután 15 deka lisztet összeforgatunk 25 deka őrölt mogyoróval (egymaréknyi egészben hagyott, felezett mogyorót félretéve), 1 csomag sütőporral és 1 mokkáskanál őrölt fahéjjal. Majd 4 tojást addig keverünk 1 csomag vaníliás cukorral és 20 deka kristálycukorral, amíg kissé kifehéredik; legjobb, ha elektromos habverővel dolgozunk, akkor mindössze 3-4 percig tart. Először 18 deka puha vajat vagy margarint, majd 1,25 deci tejet apránként belekeverünk a tojásos masszába. Végül beleforgatjuk a mogyorós lisztet és a körtét.
Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük margarinnal, vagy kibéleljük sütőpapírból készült muffinkosárkákkal, és egyenként megtöltögetjük a tésztával. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük. Azon forrón a tetejükre rakosgatunk néhányat az egészben hagyott mogyorókból, és meghintjük fahéjjal kevert porcukorral. Kiemeljük a sütőből, és 15 percig a formában hagyjuk, hadd hűljön, majd rácsra helyezve megvárjuk, amíg teljesen kihűl. 

Sajtos, sonkás

Összeforgatunk 20 deka finomlisztet 2 kiskanál sütőporral, 1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendióval, majd megsózzuk. Egy tojást kissé felverünk, majd elhabarjuk 2 deci tejjel és 7 deka puha vajjal. Lereszelünk 10 deka enyhén füstölt trappista sajtot, apróra felkockázunk 12 deka gépsonkát, és a tejes tojással együtt mindkettőt a tésztás masszába keverjük. Ebből a mennyiségből kb. 9 muffin süthető.
Ezután diónyi vajjal vagy margarinnal kikenjük egy muffinsütő mélyedéseit, vagy kibéleljük sütőpapírból készült muffinkosárkákkal, és a formákat háromnegyed részig megtöltögetjük a masszával. A tetejüket kissé elsimítgatjuk egy nedves kanállal.
Előmelegített sütőben, a közepesnél kissé erősebb lángon 20 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni 5 percig. Ha csak másnap adjuk oda tízóraira vagy uzsonnára, kihűlés után csomagoljuk be fóliába, nehogy túlságosan megszáradjon!

(Járay)