Muvesztelep_hidakkal

Művésztelep hidakkal

Hét ország művészei vendégeskedtek a tizenhetedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen, amelyet a XII. kerület alapított, és a főváros legrégebb óta folyamatosan működő alkotótelepe.
Az idei téma a híd volt, ahogy Breznay András táborvezető elmondta, természetesen tágabban értelmezve. A határokon átívelő lelki hidak összekötik az elszakadt országrészek művészeit, együtt gondolkodásra késztetve őket. Ezáltal ők maguk a híd pilléreivé válnak, alkotásaik pedig az összetartozás hídjai, amelyek magukban foglalják sajátos, egyéni kultúrájukat, s megvalósulhat bennük az a friss, újszerű gondolkodás, ami hídként összeköti a múltat, a jelent és a jövőt.
Ebben az évben a Felvidékről Igor Sokolovski, Tóth Tímea és Kolmont Enikő jött hozzánk, míg Erdélyt ketten képviselték: Székely Géza, aki a közelmúltban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Arany fokozatát, valamint Siska-Szabó Hajnalka. Kopriva Attila és Kalitics Erika Ukrajnából, Miroljuba Gendova Bulgáriából, Piller Attila Bécsből, Tanja Niederfeld és Edeltraud Wiljung a németországi Reutlingenből érkezett. A művészcsapatot a hegyvidéki Füzes Gergely tette teljessé.
A résztvevők augusztus 25-én találkoztak a MOM Kulturális Központban, ahonnan budapesti sétára indultak. Megtekintették a Magyar Nemzeti Galéria impresszionista mestereket bemutató időszaki kiállítását, valamint megnézték a Dunán átívelő hidakat. Ezt követően Szántódra, a Hegyvidéki Önkormányzat üdülőjébe utaztak, ahol egy héten át dolgoztak. A balatoni tartózkodás sem múlt el ihletet adó kirándulások nélkül, egyebek közt Tihanyba is elmentek.
Breznay András szerint a művészek általában átlagosan három-négy képet készítenek el az alkotótábor ideje alatt, amelyek közül egyet-egyet a kerületnek ajándékoznak. Érdekesség, hogy az idei, Arad mellett megrendezett zerindi művésztelepen is a híd volt a központi téma, így a két csoport közös kiállításon mutatja be munkáit az ősz folyamán Aradon. A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen készült műveket decemberben láthatják az érdeklődők a MOM Kulturális Központban.

Balázs Attila