Nyaron_sem_pihent_a_kozterulet_felugyelet

Nyáron sem pihent a közterület-felügyelet

A nyár folyamán a burkolatbontással járó közterületen végzett munkálatok, valamint a tűzgyújtási tilalom betartásának ellenőrzése adta a legtöbb munkát a Hegyvidéki Közterület-felügyeletnek. A jogszabályi változásoknak köszönhetően szeptembertől a közterületen italozókkal szemben is felléphetnek a magukat már új, egységes igazolvánnyal és jelvénnyel igazoló felügyelők.

A sajtóban folyamatosan megjelenő felhívások ellenére rendszeresen előfordult, hogy nyáron a kirándulók tábortüzet raktak a Hegyvidék erdei részein. Ebből a szempontból az egyébként is nagy forgalmat bonyolító Anna-rét volt a legveszélyeztetettebb terület, ahol a rendszeresen járőröző helyi közterület-felügyelők szinte minden alkalommal tapasztaltak valamilyen tűzrakással kapcsolatos szabálysértést.
Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője szerint az elmúlt hónapokban ugyancsak állandó munkát adott a nagyszámú kerületi közműépítés napi ellenőrzése. Erre elsősorban a közterület-használati engedélyben foglaltak betartatása miatt van szükség. A kerületi rendelet értelmében ugyanis a kivitelező díjfizetéssel tartozik a munkálatok során elfoglalt közterületek használatáért. Különösen az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) első szintű adatközpontjának áramellátását biztosító 10 kV-os vezeték kiépítése igényelt komoly odafigyelést a felügyelőktől, akik a nyár folyamán számtalanszor bejárták a Virányos alközpont és az MTA Központi Fizikai Kutató Intézet közötti munkaterületet.
A lakosság részéről a legtöbb panasz az ingatlanokról kilógó és a gyalogosok közlekedését zavaró ágakkal kapcsolatban érkezett. Tudni kell, hogy a vonatkozó fővárosi rendelet értelmében a tulajdonosnak, illetve használónak kötelessége a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, a balesetmentes közlekedés biztosítása. A gyakorlat szerint a nyár óta új típusú, egységes megjelenésű jelvénnyel és igazolvánnyal rendelkező közterület-felügyelők először figyelmeztetnek, majd ha a visszatérő ellenőrzéskor is szabálytalanságot tapasztalnak, helyszíni bírságot rónak ki, vagy feljelentést tesznek.
Visszatérő probléma a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kifosztása. A hajléktalanok módszere, hogy felborítják a fémgyűjtő tartályokat, és a földre hányt szeméthalomból kiszedik a számukra értékes alumíniumdobozokat. Bár a jelenség a házhoz járó szelektív gyűjtés elindítása óta egyre inkább visszaszorul, a kerületi közterület-felügyelők rendszeres ellenőrzésekkel igyekeznek fenntartani a rendet. Méghozzá eredményesen, hiszen az utóbbi hetekben több alkalommal sikerült tetten érniük a tartályborogatókat.
Még mindig történnek visszaélések a parkolási övezetben, a magukat élelmesnek gondoló autósok ugyanis úgy próbálják elkerülni a díjfizetést, hogy egyszerűen leveszik a rendszámot járművükről. Nem éri meg az ügyeskedés, ezek az autók biztosan kerékbilincset kapnak. Érdemes arra is figyelni, hogy lejárt forgalmi engedéllyel akkor sem lehet tíz napnál hosszabb ideig szabályosan parkolni a közterületeken, ha az autó egyébként rendelkezik érvényes parkolási engedéllyel.
Szintén rendszeresen előfordul, hogy az autósok engedély nélkül beállnak a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyekre. A szabálysértés drága mulatság, fix összegű, 50 ezer forintos helyszíni bírság jár érte, feljelentés esetén pedig 100 ezer forintot szab ki a hatóság.
Jelentős változás, hogy a szabálysértési törvény módosításának köszönhetően szeptember 1-jétől ismét bírságolható a közterületi szeszesital-fogyasztás. Erre mostanáig azért nem volt mód, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a közösségi együttélés szabályairól, a többi között az italozásról is szóló önkormányzati rendeleteket.
Újdonság, hogy csekély súlyú szabálysértéseknél, amennyiben a vétkes elismeri a cselekmény elkövetését, a felügyelő élhet a szóbeli figyelmeztetés eszközével. Ez a lakosság számára azért előnyös, mert mostanáig a felügyelő minden esetben kénytelen volt bírságot kiszabni.

(kn.)

A Hegyvidéki Közterület-felügyelet 06/30-623-9973-as telefonszáma továbbra is éjjel-nappal hívható, a bejelentéseket a szolgálatos felügyelő fogadja. Emellett munkaidőben él a 225-0147-es irodai vonal is.