Nyilt_napok_a_CERN-ben

Nyílt napok a CERN „második szívében”

Nyílt napokat tart az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN szeptember 28-án és 29-én Genfben. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi tudományos központ kutatási adatainak feldolgozására Csillebércen létrehozott, hatalmas kapacitású Wigner Adatközpont is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

„Mostantól a CERN-nek két szíve van, és az egyik Magyarországon dobog” – mondta a CERN főigazgatója, Rolf-Dieter Heuer professzor júniusban, amikor a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában felavatták az ország legmodernebb kutatási célú adatközpontját. A CERN genfi bázisa és a Wigner Adatközpont között – Európában elsőként – üzemszerűen működő, 2x100 gigabit/másodperc sávszélességű, nagy távolságú hálózati összeköttetést hoztak létre. Ez azt jelenti, hogy egy DVD-n lévő mozifilmet kevesebb, mint egy másodperc alatt lehetne továbbítani rajta.
Az eredeti ütemtervvel összhangban a Wigner Adatközpont munkatársai a CERN számítógépeit lépcsőzetesen telepítik be a központba. A szükséges többletenergia biztosítása érdekében az MTA Wigner FK szerződést kötött ez ELMŰ-vel a villamos hálózat bővítésére, ami jelenleg is zajlik a kerületben.
„Az adatközpont egy sokrétű tudományos infrastruktúra. Olyan kiszolgálóbázis épült itt, amelynek legfontosabb missziója, hogy aktívan részt vegyünk a CERN-ben, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában keletkezett adatok feldolgozásában. Csak egy dologgal foglalkozni azonban »pazarlás« lenne: azt a tudást, amit felhalmozunk a számítógépközpont üzemeltetése során, szeretnénk más kutatási célra is felhasználni” – beszélt az új csillebérci adatközpont rendeltetéséről Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet főigazgatója.
A fejlesztési célok kapcsán az irányító azt is elmondta lapunknak, egyebek közt tervezik, hogy egy úgynevezett kutatási felhőt hoznak létre a Magyar Tudományos Akadémiának, amivel a fizikusok mellett vegyészek, biológusok vagy akár a társadalomtudományokkal foglalkozó kollégák munkáját is segíthetik. Emellett nagy európai kutatási projektekben, például gravitációshullám-keresésben, fúziósenergia-kutatásban is közreműködnének, ennek érdekében már elkezdték a tárgyalásokat az érintett projektek vezetőivel.
„Szeptember 28–29-én a CERN nyílt napokat tart. Miután a Wigner Adatközpont a CERN »második szíve«, a CERN felkért bennünket arra, hogy nyissuk meg kapuinkat a látogatók előtt” – tért rá a tervezett közönségprogramra a főigazgató. – Úgy gondoltuk, ezzel karöltve az MTA Wigner FK CERN-kísérletekkel kapcsolatos tevékenységét is bemutatjuk az idelátogató közönségnek.”
A csoportokat szakemberek vezetik körbe, akik mesélnek az adatközpont működéséről és arról is, hogyan születnek a fizikai kutatási eredmények a számítógépekben. Az MTA Csillebérci Telephelye melletti területen felállított sátrakban kapcsolódó kiállításokat rendeznek be. Maguk az érintett kutatók magyarázzák el a nagyközönségnek azokat a CERN-ben (innen 1300 kilométerre) zajló kísérleteket, amelyek során a Higgs-bozont, a kvark-gluon plazmát vagy épp az antianyagot tanulmányozzák. Ezek a kísérletek nagy nemzetközi összefogásban valósulnak meg: magyar fizikusok a világ különböző tájairól érkező kutatótársaikkal együttműködve dolgoznak az univerzum rejtélyeinek feltárásán.
„Legfontosabb célközönségünk a Hegyvidék lakossága. Szeretnénk megmutatni a kerületben élőknek, mi is született az elmúlt másfél év alatt a kerítéseink mögött, ide ugyanis átlagos munkanapokon a dolgozókon kívül más nem jöhet be” – emelte ki Lévai Péter.
Várakozásai szerint két nap alatt 1000-1200 látogatója lehet a központnak. Ha ennél sokkal többen jelentkeznének, abban az esetben nem tudnak mindenkit fogadni, ám ez nem azt jelenti, hogy aki kimarad, ne jöhetne később. Novemberben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont egésze nyílt napot szervez, az adatközpont pedig minden évben szeretné megismételni a mostani programot.
A Wigner Adatközpont nyílt napjára a http://cernopendays.wigner.mta.hu weboldalon lehet regisztrálni. A regisztrációt követően értesítik az érdeklődőket, mely időpontban várják őket a csoportos látogatásra. A szigorú biztonsági szabályok miatt 14 éven aluli gyerekeket nem tudnak fogadni az MTA Csillebérci Telephelyén.

d.

A nyílt nap időpontja: 2013. szeptember 28–29. 8.30–17.00.

Helyszín: MTA KFKI Sportpálya, valamint a Wigner Adatközpont – XII., Konkoly-Thege Miklós út 29–33. (a 21-es autóbusz végállomásánál).