A_Vizek_hazai_az_oroksegnapon

A „Vizek házai” az örökségnapokon

Immár sok évre visszatekintő hagyomány, hogy szeptember végén országszerte megnyitják kapuikat olyan épületek, amelyek kulturális szempontból értéket őriznek, és egyébként nem, vagy csak nehezen látogathatók. Két esztendővel ezelőtt annyi helyen várták az érdeklődőket, hogy a Hegyvidék kiemelt helyszíne lett a rendezvénynek.
Az idei központi téma – a 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódva – a „Vizek házai”. A szeptember 21–22-i hétvégén szerte Magyarországon számos fürdő, vízmű, kútház, vízimalom nyit meg, ahol tárlatvezetés segíti a vendégek tájékozódását.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szeptember 21-én 10–13 óráig ismét a Városkút és a Béla király kútjának középkori forrásházaiba kalauzolja az érdeklődőket. A Városkút a kerület legrégebbi műemléke, története a XV. századig nyúlik vissza. A Kulturális Örökség Napjaira megnyitják azt a Svábhegy gyomrába benyúló folyosót, amelynek végén a források fakadnak. A mintegy tízperces sétához érdemes sportosan öltözni, mivel a kútház talaja csúszós, nedves lehet.
Több kulturális érdekességet rejt a Szent János Kórház is. Dr. Katona József vezetésével szeptember 21-én 9 órakor indul vezetés, a főorvos ismerteti a kórház történetét, emellett megmutatja a látogatóknak az intézmény kápolnáját és kis házi múzeumát is.
Szintén különleges vezetéssel várják az érdeklődőket a Zugligeti Niche Kempingben. Alighanem egyetlen más kemping sem őrzi úgy a helyi hagyományokat, mint ez. Az „új” végállomás idén százéves épülete mellett, az 58-as Kisvendéglőben kialakított mini skanzenben régi mezőgazdasági, közlekedési és sporteszközök láthatók. Szombaton 11 és 15 óra között két vezető fogadja a vendéglőbe betérőket.
A további kerületi helyszínekről bővebben a Kulturális Örökség Napjai internetes oldalán, valamint a szeptember elején megjelenő programfüzetben olvashatnak. A programok valamennyi helyszínen ingyenesek.

B. A.