Angolai_fociunnep

Angolai fociünnep a békekötés emlékére

Tizenkét évvel ezelőtt zárult le a kisebb megszakításokkal évtizedekig tartó polgárháború Angolában. A békekötés aláírására emlékezve azóta minden évben ünnepségsorozatot szerveznek az afrikai országban. Az emléknap alkalmából a Budapesten élő angolaiak kispályás labdarúgótornát rendeztek a MOM Sportban.


Az idén is a sport segítségével hívták fel a figyelmet a béke, a szeretet és a népek közötti barátság fontosságára a Budapesten élő angolaiak, akik labdarúgó-villámtornával ünnepelték meg az országban dúló polgárháború lezárásának tizenkettedik évfordulóját. A most először a Csörsz utcai MOM Sport műfüves pályáján megrendezett minibajnokságban négy nemzet vett részt, Angola mellett Chile, Peru és Kuba csapata lépett pályára. A résztvevők régi ismerősök, hiszen a brazilok és az erdélyi magyarok gárdáival kiegészülve évek óta játszanak egymás ellen barátságos mérkőzéseket.
Lizeth Nawanga Satumbo Pena, Angola budapesti nagykövete elmondta: a polgárháború végét jelentő megállapodás jelentős esemény országa számára. Az angolaiak nagy része háborús időkben született, és sokuk nem élhette meg a békét. Rájuk is emlékeznek a tizenkét évvel ezelőtti békekötés ünnepén – hangsúlyozta a diplomata, aki külön is kiemelte, hogy a MOM Sport kiváló otthona volt a rendezvénynek.
A tornát a házigazdák nyerték meg – az angolai nagykövetség a XII. kerületben található –, a döntőben 5–2-re győzték le a chileieket. A bronzérmet Peru, míg a negyedik helyet Kuba szerezte meg. Az összes játékos és a nézők az esemény tiszteletére készített emlékpólóval térhettek haza.

em.