Az FKF elszállítja a kerti zöldhulladékot

A fővárosi közgyűlés döntése értelmében Budapest teljes területén egész évben tilos a kerti zöldhulladék elégetése. A szabály megszegőit akár több százezer forintos bírsággal is sújthatják. A kerttulajdonosok a legegyszerűbben komposztálással szabadulhatnak meg a zöldhulladéktól, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta komposztálóláda-osztással járul hozzá.
Szintén környezetbarát megoldás a zöldhulladék elszállítása, amit tavasztól decemberig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. biztosít. A kukák mellé kihelyezett, a cég logójával ellátott, ”Kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákokat hetente egyszer, előre meghatározott időpontban viszi el. Az FKF arra kéri a lakókat, hogy a zsákokat reggel öt óráig rakják ki a kukák mellé. A legfeljebb egy méter hosszúságúra felaprított ágakat kötegelve kell kitenni, a csomagokra pedig egyenként ráerősíteni egy zöldhulladékgyűjtő zsákot.
Nem szállítják el a csomagot, amennyiben a zsákban fa- és bokornyesedék, lomb, nyírt fű, valamint gyom helyett sittet, kommunális szemetet találnak. Fontos, hogy a kerti hulladék közé ne keveredjen fenyő- és diófélék maradéka, ezek ugyanis magas gyanta-, valamint illóolaj- és mérgezőanyag-tartalmuk miatt csak nehezen komposztálhatók.
A 60 és 120 literes zsákok 190 és 230 forintért vásárolhatók meg az FKF ügyfélszolgálati irodájában (Ecseri út 8.) és a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban.
A gyűjtőzsákok ára tartalmazza a begyűjtés, az elszállítás és a komposztálás költségét.

-os