Folytatodnak_a_kozteruleti_felujitasok

Folytatódnak a közterületi felújítások

Az utóbbi hetekben számos kisebb, azonban a környéken élők számára bosszantó járda- és úthibát javíttatott ki az önkormányzat, valamint pótolták a megsérült, illetve eltulajdonított parkolásgátló oszlopokat is. Megújult a Mátyás király út, a Gébics és a Fürj utca járdájának egy-egy szakasza, míg a KIMBI Óvoda és a Krisztinavárosi Bölcsőde előtt parkolókat alakítottak ki mozgássérülteknek.

Elkészült a Zsolna utca páros oldalán a benzinkút és a Zsibói utca közötti járdaszakasz újraaszfaltozása. A 6. és a 12/a számú ház által határolt részt egyelőre érintetlenül hagyták, ott ugyanis hamarosan szennyvízcsatorna épül, így nem lett volna értelme a felújításnak. A még hátralévő munkálatok a közmű-rekonstrukció befejezését követően azonnal elkezdődnek.
Kerekesszékesek számára is kényelmesen használható, szabványos mozgássérült-parkolót alakíttatott ki az önkormányzat a KIMBI Óvodánál, valamint a Krisztinavárosi Bölcsődénél. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében a három méter széles és öt méter hosszú parkolóhelyeket piktogramos felfestéssel és külön táblával is megjelölték.
Még mindig előfordul, hogy „élelmes” autósok a díjfizetés elkerülése érdekében elviszik a közterületekről a parkolásgátló oszlopokat. Feltehetően ez történt az Avar utca–Bán utca sarkán is, ahol több oszlopot kellett pótolni. Szintén eltűntek a parkolást megakadályozó kövek az Orbánhegyi út 51. előtt, ahol a földes részen szabálytalanul megálló gépkocsik rendszeresen beszennyezték az aszfaltutat. Mindez már a múlté, az önkormányzat ugyanis újabb nagyméretű köveket helyeztetett ki az érintett szakaszra.
Az autósok sok helyen szabálytalanul állnak fel a térkővel burkolt járdára, így az először megsüllyed, majd rövid idő alatt tönkremegy. Ez történt a Gébics és a Fürj utcában, valamint a Sashegyi úton is, a felületi hibákat azonban sikerült kijavítani.
Szintén az autók tették tönkre a Költő utca 11.-nél az élelmiszerbolt melletti járdát. A helyreállítás már itt is megtörtént, az autósok körében előszeretettel használt járdaszakaszon azonban nem lehetett parkolásgátlókat telepíteni, ugyanis a gyalogjáró szélessége ezt nem engedi meg. Megszűnt a botlásveszély a Szamos utcában, valamint a Tamási Áron utca Thomán István és Hangya utca közötti szakaszán, ahol a hiányzó köveket is a helyére tették.
A közelgő idegenforgalmi szezonra való tekintettel az önkormányzat munkatársai bejárást tartottak a turisztikai szempontból jelentősebb kerületi tulajdonú közterületeken. A tapasztalatok birtokában eldőlt, hogy a Hollós és az Eötvös út csomópontjában átépítik a balesetveszélyes járdát, és hasonló fejlesztés várható a Rege út–Golfpálya út kereszteződésében, a fogaskerekű végállomásánál. Az ezekhez csatlakozó közterületek kezelője a BKK, ezért ott az önkormányzat nem végezhet semmilyen felújítást.
Továbbra is zajlik a kerületi fenntartású utak kátyúzása. A következő hetekben a Virányos úton, az Abos utcában, a Határőr úton, a Kikelet utcában, a Zugligeti úton és a Csipke utcában tüntetik el a burkolatok hibáit.

-os