Husvet_utan_anyak_napja_elott4

Húsvét után, anyák napja előtt

Húsvét után először mi mással rukkolhatnánk elő, mint egy kitűnő ötlettel a maradék sonka felhasználására. A „menüben” szerepel egy kiváló torta is, amit anyák napjára lehet elkészíteni meglepetésként, és nem feledkeztünk el a tavasz legédesebb csemegéjéről, az eperről sem.

Füstölt sonkás töltött alma

Kellemes, könnyű előétel, de fogyókúrás vacsora is lehet az alábbi.
Csíkokra vágunk 25 deka füstölt sonkát, egy kis lábasban felolvasztunk 10 deka vajat, és 1 púpozott evőkanál lisztet 1 perc alatt megfuttatunk benne. Apránként 3 deci tejet is hozzáadunk. Állandóan kevergetve 3-4 perc alatt sűrű mártássá főzzük. Az így kapott lényegében besamelmártást lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megborsozzuk, és beleforgatunk 4 deka reszelt sajtot (lehet füstölt is) meg a füstölt hús felét (12,5 dekát).

Meghámozunk 2 szép, közepes nagyságú almát, kimetsszük, vagy karalábévájóval kiszúrjuk a magházukat. Ezután a gyümölcs húsát úgy vágjuk ki, hogy az almáknak minél nagyobb ürege legyen a töltéshez. Forrásban lévő, citromos vízben 1 percig főzzük, ha nagyon leveses, lecsöpögtetjük.
Közben a kivájt gyümölcshúst felaprítjuk, vagyis az így nyert almaforgácsot a besameles sonkához keverjük, és az almákba töltjük. Tűzálló tálba sorakoztatjuk, 4 deka sajttal meghintjük a tetejüket, és végül forró sütőben 5 percig sütjük, ez idő alatt nemcsak a sajt olvad meg, hanem a töltött alma is átforrósodik. Könnyű, száraz, 2013-as kékfrankos rozébort igyunk hozzá, 14 fokosra hűtve!
Tipp:
füstölt sonka helyett füstölt hallal ugyanígy elkészíthető. Husvet_utan_anyak_napja_elott2

Hagymás bárányfrikasszé

A frikasszé vagdalt húsokból párolással készült, sűrű mártásos étel. Ma már a kevésbé ismert gasztronómiai örömök közé tartozik, holott nagyon jó megoldás, ha egytálételt, könnyű, húsos főételt, vagy éppen maradékot akarunk hasznosan és újdonság gyanánt elkészíteni.
Egy lábasban megolvasztunk 7-10 deka vajat, és aranybarnára sütünk benne 80 deka zsenge báránycombot, 2-3 centis kockákra vágva. Egy másik edényben, 3 evőkanál olívaolajon megpirítunk 40 deka vagy kb. 4 fej közepes, felaprított vöröshagymát. A vajon megkapatott báránycombot áttesszük a megpirított hagymaágyra, a kettőt összekeverjük, és 5 deci száraz fehérborral felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 40 percig – a lángot kisebbre véve – megpároljuk. Felverünk 2 tojássárgáját 1 citrom kifacsart levével, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a húshoz. Azzal a száraz fehérborral költsük el, amivel a húst is felöntöttük. Husvet_utan_anyak_napja_elott1

Gyümölcsös joghurttorta

Könnyű, frissítő csemege ez az anyák napi torta – nincs is becsesebb ajándék a saját magunk készítette meglepetésnél. Nagyobb gyerekek is bátran nekiláthatnak, csak egy a titka: jól le kell hűteni!
Egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát kibélelünk, a sütőt 180 fokosra előmelegítjük. Felverünk 2 tojásfehérjét 2 deka cukorral. A tojássárgájákat 8 deka cukorral és 2 evőkanál meleg vízzel világossárga krémmé keverjük.
Összekeverünk 10 deka lisztet és 10 deka őrölt mogyorót. A tojásfehérjékből vert habbal együtt a krémbe forgatjuk, és a formába öntjük. A sütőben – 2-es vagy 3-as fokozaton – 15 percig sütjük
Lecsepegtetünk 34 deka cseresznyebefőttet, a levét félretesszük más alkalomra. Ezután 6 deci joghurtot elkeverünk 8 deka mézzel, 2 evőkanál citromlével és a lereszelt héjjal. A zselatint elkészítjük, és a joghurthoz keverjük. Kemény habbá felverünk 2 deci tejszínt, és ezt is óvatosan a joghurtba forgatjuk, majd egy 34 dekás sárga- vagy őszibarackkompót levéből 50 millilitert 2 deka mézzel elkeverünk, felforralunk, és a tortaformába csepegtetjük. Rákenünk 2 deci joghurtot, és kirakjuk belül a cseresznyével, kívül a sárgabarackkal. Néhány darab gyümölcsöt félreteszünk.
Megkenjük a maradék krémmel, és legalább három órán át hűtőszekrényben tartjuk. A félretett, félig bevágott fél barackokkal díszítjük, a közepére cukrozott cseresznyét teszünk. Egy kupica amaretto likőr méltó kísérője ennek a tortának.

Epres-csokoládés habos torta

Eper nélkül elképzelhetetlen a tavasz. Ezúttal egy igazi újdonságra hívjuk fel a figyelmüket, meglátják, érdemes elkészíteni, nem csak az ínyencek csemegéje!

Először is sütünk egy mogyorós-tojáshabos lapot, amihez össze kell kevernünk 16 deka darált mogyorót, 2 evőkanál kukoricalisztet és 18,5 deka (kb. háromnegyed bögre) cukrot. Ezután 6 tojásfehérjét lágy habbá verünk, és apránként hozzáadagolunk 13 deka cukrot, ezzel verjük fel tovább kemény, fényes habbá, majd összeforgatjuk a mogyorós keverékkel.
Sütőpapírból kivágunk három 20x20 centis négyzetet, és elhelyezzük kb. ugyanilyen nagyságú tepsikbe. A habos masszát beletöltjük egy csőrös nyomózsákba, „megrajzoljuk” a négyzetek körvonalát, és feltöltjük a körvonalak belsejét. Mintegy 40-50 percig sütjük, mindössze 120 fokon, illetve amíg ropogósra sül.
A töltelék
elkészítéséhez 22 deka vajat habosra kikeverünk. Hozzáadunk 19 deka olvasztott étcsokoládét, 3 evőkanál porcukrot, 5 deci tejszínt, és addig verjük, amíg a hab besűrűsödik. Ebbe a habba keverünk bele 2 evőkanál likőrt és 12,5 deka darált mogyorót.
Most már csak a csokoládéöntet megfőzése van hátra, amihez 15,5 deka étcsokoládét és 2 kiskanál olajt teszünk egy dupla serpenyő felső részébe, az alsóban vizet forralunk, és megmelegítjük, állandóan kevergetve, amíg a csokoládé felolvad és sima lesz. Ezután félretesszük, hadd hűljön.
Végül a sütemény összeállításához egy tojáshabos lapot ráfektetünk egy tálra, és megkenjük a töltelék felével. Erre ráteszünk egy másik tojáshabos lapot és a maradék tölteléket. A további maradék 3 lapot felvágjuk négyzetekre, és a sütemény tetejére állítjuk úgy, hogy szöget zárjanak be egymással (a képen látható módon). Az öntetet vékony csíkban csurgatjuk rá, s váltakozva díszítjük fel tejszínhabhalmocskákkal és 25 dekányi, közepes eperszemekkel. A mogyoróhoz és az eperhez jól illik egy pohár édes hárslevelű, 14 fokosra hűtve.Husvet_utan_anyak_napja_elott3

Járay Mari