Kinyitnak a 100 éves hegyvidéki házak

Április 26–27-én nyitott kapukkal és változatos programokkal várják az érdeklődőket az idén százesztendős budapesti épületek. A Kortárs Építészeti Központ által negyedik alkalommal meghirdetett Budapest100 civil programhoz négy hegyvidéki lakóház csatlakozott. Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat a Csaba utca 7/a alatti társasház, ahol a BME Építész Klub szervezésében a korabeli épületszerkezeteket és rekonstrukciójukat bemutató épülettörténeti kiállítás nyílik. Lesz születésnapi koncert tortával és limonádéval, valamint receptcsere, gyereksarok, továbbá mézeskalács-kóstolás. Érdekesnek ígérkezik a „Hogyan várták anno Horthy Miklóst az emeleti festőműteremben?” című múltidéző beszélgetés a ház idős lakóival, valamint az épülettörténeti séta, melynek során a vállalkozó kedvűek az Árkay Aladár tervezte szomszédos templom harangtornyából egy teljesen más perspektívából is felfedezhetik a lakóházat.
„Hogyan újítsd meg a gardróbodat régi ruhadarabokkal?” – teszik fel a kérdést a Greguss utca 8.-ban élők, akik a vintage és az old school jegyében zenés divatbemutatóval elevenítik fel a száz évvel ezelőtti divatirányzatokat. A szomszédos, 10. számú házban épülettörténeti kiállítással, gyereksarokkal és könyvcsereberével készülnek az ünnepre, amelyen a Voce Magna kamarakórus ad könnyed és kötetlen koncertet.
A ház lakója, Szabó József restaurátor és grafikus, valamint Kőnig Frigyes festő és grafikus munkáiból nyílik kiállítás a Királyhágó tér 1. számú lakóházban, mindkét tárlat az 1914-es évet idézi fel. A születésnap alkalmából Endrődi Szabolcs és Pásku Veronika népzenei, míg a Szubkultúra akusztikus koncertet ad. A programot a pincétől a padlásig tartó házbejárás teszi teljessé.

em.