Mar_szavazhatunk_a_Kaszas_Attila_dij_jeloltjeire

Már szavazhatunk a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

A www.kaszasattiladij.hu weboldalon már szavazhat a közönség a 2014-es Kaszás Attila-díj jelöltjeire, Nagy Alfrédra, Pogány Juditra és Schneider Zoltánra. A jelölteket a MOM Kulturális Központban rendezett sajtótájékoztatón mutatta be Pokorni Zoltán polgármester.

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán polgármester és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban azzal a céllal, hogy a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl a fiatalon elhunyt színész, Kaszás Attila szellemi hagyatékát is ápolják. A hazai és határon túli színházak saját társulatukból javasolhatnak egy-egy személyt a díjra, majd a nomináltak a második körben önmaguk közül, titkos szavazással választanak. 2012 óta a közönség mondja ki a végső szót – az idén is a publikum szavazatai alapján dől el, ki lesz a díjazott a szakma által kiválasztott három jelölt közül.
„Nagy Alfréd a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Pogány Judit az Örkény Színház, valamint Schneider Zoltán, a Radnóti Színház tagja került a közönségszavazás jelöltjei közé” – jelentette be sajtótájékoztatón a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán elmondta, hogy április 12-től június 12-ig az interneten, a www.kaszasattiladij.hu oldalon, illetve május 12-től egy hónapon át telefonon és SMS-ben is voksolhat a közönség. A közmédia televíziós csatornái kisfilmeket vetítenek a jelöltekről, emellett kulturális műsoraikban adnak teret az eseménynek. Partnerként a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, valamint a kultura.hu is segítséget nyújt a három színész bemutatásához.
Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke arról számolt be, hogy minden évben több és több társulat vesz részt a jelölési folyamatban, ezúttal 38 hazai és határon túli magyar színház nevezte egy-egy tagját a díjra. Az alelnök szólt arról az újításról is, hogy a Győri Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló idei, szeptember 8-i gálaműsort egy fesztivál kíséri. Forgács Péter, a győri teátrum igazgatója elmondta: három napon át, szeptember 5-től 7-ig annak a három színháznak a társulata lép fel náluk, amelynek jelöltjei részt vesznek a közönségszavazáson.
A jelölteket bemutató sajtótájékoztatón megjelent Pogány Judit és Schneider Zoltán, míg a harmadik színész, Nagy Alfréd telefonon jelentkezett be. Mindnyájan úgy nyilatkoztak: meglepődtek a jelölésükön, és rendkívüli megtiszteltetésnek érzik, hogy a szakma őket ajánlotta a díjra.
„Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen illusztris társaságba keveredek, de nagyon örülök neki” – mondta Nagy Alfréd, aki nem az első szakma által jelölt színész a Tamási Áron Színházból, a teátrum tagjaként ugyanis Nemes Levente és Mátray László (2009-ben és 2010-ben) már átvehette a Kaszás Attila-díjat. A sepsiszentgyörgyi színész hangsúlyozta: jó érzés tudni, hogy szeretik a kollégái, és értékelik a munkáját.
Schneider Zoltán köszönetét fejezte ki színészkollégáinak, amiért úgy ítélték meg, ő is méltó lehet az elismerésre. Kérdésünkre elmondta: furcsa érzés számára a jelölés, mert még játszhatott Kaszás Attilával az Új Színházban, a Hermelin című darabban. „Nagyon nyitott, kedves volt mindenkihez, és segítette a fiatalokat, ha látta, hogy küszködnek” – így emlékezett a Radnóti Színház művésze a 2007-ben elhunyt pályatársára.
Pogány Juditot, az Örkény Színház tagját már az is megdöbbentette, hogy a saját társulatából őt javasolták a díjra, hiszen tőlük eddig jellemzően a fiatalabb színészeket jelölték – ő is mindig az egyik ifjú kollégájára szavazott. „Dől belőlem a hála, hogy idősödő színészként nem a mellőzöttség, vagy a feleslegesség fájdalmát kell megélnem, hanem azt az érzést, hogy egy társulatban, ennyi barát és remek színészkolléga között élhetek és játszhatok” – fogalmazott a színésznő.
Kaszás Attila és Pogány Judit először az egri Líceum-udvarban, a Liliomfi és a Tisztújítás című darabokban szerepelt együtt, első közös filmes alakításuk pedig az 1987-es Zuhanásban volt. „Nagyon erős és mély viszonyunk alakult ki a film szerint és a forgatás alatt is” – idézte fel a közös munka élményét a művésznő, aki csodálatos emberként írta le Kaszás Attilát. Úgy véli, nem véletlen, hogy a környezete ragaszkodott ahhoz: ha már minden ok és magyarázat nélkül ilyen váratlanul és idő előtt el kellett búcsúzni tőle, akkor valami módon maradjon köztünk a neve, éljünk vele együtt tovább.

K. D.

 

A korábbi díjazottak

2008-ban Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze, 2009-ben Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja, a színház korábbi igazgatója, 2010-ben Mátray László, szintén a sepsiszentgyörgyi színház fiatal színésze, míg 2011-ben Mucsi Zoltán, a Bárka Színház tagja kapta meg a szakmától a Kaszás Attila-díjat. A 2012-ben bevezetett új jelölési rendszerben – amelyben közönségszavazással egészült ki a színésztársadalom kétfordulós voksolása – tavalyelőtt Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, tavaly pedig Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze részesült az elismerésben.