Permetezik a vadgesztenyefákat

A fehér virágú vadgesztenyefa legnagyobb ellensége az utóbbi másfél évtizedben jelentősen elszaporodó aknázómoly. A kártevő nőstény egyedei a levelek színére rakják tojásaikat, az ezekből kifejlődő lárvák pedig berágják magukat a levél bőrszövete alá. Ennek hatására kör alakú aknák alakulnak ki, majd a levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, és idő előtt lehullnak.
Mivel a rovar rajzása április első felében kezdődik meg, a FŐKERT Nonprofit Zrt. ebben az időszakban végzi el a kezelésében lévő fasorokban és parkokban található mintegy négyezer vadgesztenyefa tavaszi lemosó permetezését. A felhasznált kitinszintézis-gátló kémiai növényvédő szer közterületi alkalmazása engedélyezett, a készítmény környezetbarát. Elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa magához vonzza a permetet, így tökéletesen célba lehet juttatni. A szer nem okoz kárt a növényzetben, az emberben és a kisebb állatokban. Ha a parkoló autókra kerül, nyom nélkül lemosható, szétszóródása minimális.
A XII. kerület érintett részei közül a Gesztenyés kertben, a Zugligeti úton és a Szilágyi Erzsébet fasorban a hónap közepén végezték el a munkát, míg a Városmajorban április utolsó hetében még számítani lehet a permetezésre.

-ály