Szenvedes_es_ujjaszuletes

Szenvedés és újjászületés

Nemcsak a magunkkal való szembenézés lehetőségét, hanem a megtisztuló lélek, a lehetséges újrakezdés, az újjászületés örömét is felkínálja számunkra a húsvéti időszak – mondta Dvorszky Hedvig a Galéria 12 ünnepi tárlatának megnyitóján. A művészettörténész egyebek közt arról is beszélt, hogy bár más kultúrákban is körvonalazódott, a keresztény hitben szublimálódott a leginkább egy láthatatlan, mégis hatalmas erővel rendelkező szellem emberszeretete és igazsága.

Nem kezdhettük volna méltóbban a nagyhetet, mint a Galéria 12 Egyesület művészeinek alkotóművészeti kiállításával – fogalmazott a Hajnóczy József utcai kávézó húsvéti tárlatának megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester, akinek meggyőződése, a művészet sokat tehet azért, hogy eljussunk a felismerésig: a monoton egyházi szertartások mögött nagyon is kézzelfogható üzenet áll.
„Mindenki más-más művészeti élményen keresztül értheti meg a húsvét titkát – folytatta az alpolgármester. – A nagyböjt idejére tett fogadalmak mind abban segítenek minket, hogy át tudjunk érezni valamit a szenvedésből, amit Krisztus vállalt a megváltásunkért. Az itt kiállított tárgyak egy része erre a szenvedésre emlékeztet minket, másik részük az újjászületés ígéretét hordozza. Kívánom, hogy ezek az alkotások minél több embernek adjanak az enyémhez hasonló élményt az elkövetkező napokban, és hogy mindenkinek tartalmas nagyhete és mélyen átélt húsvétja legyen.”
Ki így, ki úgy várja a húsvétot, amely a haláltól való rettegéstől a feltámadás kegyelméig sokféle érzelmet felvonultat – fogalmazott a tárlatot megnyitó Dvorszky Hedvig. „A művészek számos műfajban próbálják értelmezni ezt a misztériumot annak minden drámai fordulatával együtt, amint ezen a mai tárlaton is láthatjuk. Ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy az alkotók kicseréljék egymással a témáról alkotott elképzeléseiket – tette hozzá a művészettörténész, aki szintén arra biztatott, hogy forduljunk egyre gyakrabban a művészetek felé. – A művészet által használt jelképek, a lényegre törő absztrakciók segíthetnek még közelebb jutni a nagy titokhoz, megérteni a végtelen áldozathozatalt, a szeretet ajándékát.”
A válogatás, amelyben Borza Teréz fénnyel játszó, leheletkönnyű porcelánkelyhe, Németh Andrea „Jezussz” útszéli keresztjéről készült fotója és Donáth Lajos „Keresztet hordozó” faragott fa Krisztusa a legkülönfélébb nyelven beszél ugyanarról, valóban minden betérőnek nyújthat újat. Van, aki a keresztet mint formát kezeli (Fürjesi Csaba), és van, aki vázlatszerű, szinte kapkodó mozdulatokkal megfestett képen ábrázolja, égbekiáltón, a rajta függő korpusszal együtt.
A megnyitón közreműködő Szikora Borbála (fuvola) és Szikora Márton (klarinét) játéka és az általuk előadott zenemű szépen illeszkedett a galériában bemutatott alkotások lélekirányító „funkciójához”.

J. Zs.

A Húsvét – újjászületés című tárlatot május 3-ig, vasárnap kivételével mindennap 14–22 óráig tekintheti meg a közönség a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.).