Várják a nőket a Szűrés Éjszakájára

Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, évente több mint kétezren halnak bele az emlőrákba. Annak ellenére, hogy az időben felfedezett mellrák mintegy 80 százaléka gyógyítható, a meghívásos emlőrákszűrésre hazánkban az érintettek legfeljebb 40 százaléka megy el.
A szűréseken részt vevők számának növelése érdekében kampányt hirdetett az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Ennek részeként először rendezik meg a Szűrés Éjszakáját: április 25-én országszerte több mint negyven szűrőállomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti nőket, akik behívót kapnak a térítésmentes emlőszűrésre. Az új típusú, színes értesítőn a pontos helyszín mellett rövid leírás is található arról, milyen vizsgálatra számíthatnak azok, akik elmennek a szűrésre, emellett rajz és rövid magyarázat segít abban, hogyan kell az otthoni emlővizsgálatot elvégezni.
A XII. kerületben két helyszínen fogadják a szokásosnál tovább az érintetteket. A Szent János Kórházban 16–22, míg az Országos Onkológiai Intézetben 16–20 óráig lehet részt venni a vizsgálaton.

k.