Virágosztás előtt nagytakarítás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megszervezi az önkormányzat a hegyvidéki nagytakarítást és a muskátliosztást, valamint kiírja azt a pályázatot, amelyen a kerttulajdonosok kérhetik vadgesztenyefáik ingyenes aknázómoly-mentesítését.

A Föld napja után nem sokkal, április 26-án 10 órától három helyszínen nagytakarítást szervez az önkormányzat a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesülettel, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-vel, valamint a kerületi iskolákkal együttműködve (a helyszínek listája részletesen cikkünk alatt olvasható). A szervező biztosítja a szükséges zsákokat, kesztyűket, konténereket, míg az FKF az utcák seprésével, mosásával járul hozzá a kerület tisztábbá tételéhez.
Várhatóan április közepén ír ki pályázatot az önkormányzat azoknak a kerttulajdonosoknak, akik vadgesztenyefáik védelmében ingyenes aknázómoly elleni permetezést szeretnének igénybe venni a kártevő második, nyári rajzási időszakában. Kovács Lajos alpolgármester lapunknak elmondta: az ingyenes permetezés mellett az önkormányzat azt javasolja a tulajdonosoknak, közös képviselőknek, hogy az első, tavaszi rajzási időszakban is végezzék el a permetezést, mert így válik igazán hatékonnyá a védekezés. „Programunk célja, hogy a kerület arculatához tartozó vadgesztenyefák még sokáig a kertek díszei lehessenek” – hangsúlyozta az alpolgármester.
A sokak által várt virágosztás tervezett dátuma május 10-e, szombat – folytatta Kovács Lajos. A Hegyvidék „felvirágoztatása” érdekében meghirdetett akció délelőtt 9 órakor kezdődik és 11-ig tart. A készlet erejéig négy helyszínen, a polgármesteri hivatal melletti kis téren, a városmajori plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, valamint a Pagony utca és a Fodor utca találkozásánál lévő élelmiszerbolt előtt osztanak futómuskátlit. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyi mennyiségnél is több, összesen 30 ezer tő muskátlit rendel az önkormányzat.

z.

A Hegyvidéki Önkormányzat aktuális környezetvédelmi akcióiról következő lapszámunkban olvashatnak részletesen.