Biztonsagos_hegyvidek

Biztonságos Hegyvidék

Az Országos Kriminológiai Intézet a kerületi rendőrkapitánysággal, valamint az iskolákkal együttműködve anonim bűnmegelőzési vizsgálatot végzett ez év tavaszán a hegyvidéki középiskolások körében. Ezek eredményeit ismertették a Barabás Villában rendezett közbiztonsági fórumon.

„Az Amerikai Egyesült Államokban évente, az Európai Unió legtöbb tagországában egy-két évente végeznek viktimológiai vizsgálatokat, Magyarországon azonban mindössze egy ilyen készült a rendszerváltás óta. A bűncselekmények előfordulásáról nálunk csak bűnügyi statisztikák vannak, az európai felmérések azonban azt mutatják, hogy legalább kétszer annyi bűncselekmény történik, mint amennyi a rendőrség tudomására jut” – mondta el a Barabás Villában rendezett legutóbbi közbiztonsági fórumon Ritter Ildikó, aki az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) munkatársaként, a kerületi rendőrkapitánysággal és a hegyvidéki iskolákkal együttműködve, 2014 tavaszán ifjúsági bűnmegelőzési vizsgálatot készített a 10. évfolyamosok körében.
A kutató az eredmények ismertetését egy a laikusok számára meglepő adattal kezdte: a vizsgált korosztálynál a látencia kilencszeres, tehát jóval magasabb az „áldozatok” száma, mint amennyi a rendőrség látókörébe kerül. Hozzáfűzte azonban, hogy a diákok a legtöbb esetben nem is igénylik a rendőrségi beavatkozást, illetve legfeljebb kellemetlenségként élik meg azt, amit a jog esetleg már bűncselekményként definiál.
A felmérés szerint egyharmadukat már érte kellemetlenség, amikor este szórakozni ment a városba. Így értelmeztek minden olyan helyzetet, ami szorongást, ijedséget, félelmet váltott ki bennük. Említették például a bűncselekménynek nem nevezhető, de rossz érzést keltő beszólásokat, vagy azt, hogy valaki követte őket az utcán; ugyanakkor – főleg a fiúk – agresszióról, bántalmazásról is beszámoltak.
Megkérdezték azt is a fiataloktól, hogy a Hegyvidéken mennyire érzik biztonságban magukat. E tekintetben – a város más részein szerzett tapasztalataikkal szemben – kifejezetten pozitív a véleményük: biztonságosnak találják a kerületet, az iskolájuk környékét.
A gyerekeknek konstruktív ötleteik vannak arra, hogyan lehetne tovább javítani a közbiztonságot. A felnőttekkel ellentétben – akiknek többsége általában a büntetések szigorításában látja a megoldást – a diákok mindenekelőtt olyan programokat, szórakozási lehetőségeket szeretnének, amelyek biztonságosak, tartalmasak, értelmes feladatot adnak.
Kiderült az is, hogy a tizedikesek korosztálya, bár sok mindenről tájékozott, még nem ismeri eléggé a jogait és kötelezettségeit, nem tud eleget arról, milyen módszerekkel kerülheti el legegyszerűbben, hogy sértetté váljon – van tehát igény arra, hogy a fiatalok különféle programokon találkozhassanak rendőrökkel, és kötetlen formában feltehessék kérdéseiket.
Hoffmann Kornél, a kerületi kapitányság vezetője a fórumon elmondta: évek óta számos rendezvény – vetélkedő, előadás – zajlik az oktatási intézményekben annak érdekében, hogy kapcsolatot teremtsenek a diákokkal, bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági tanácsokkal lássák el őket. A rendőrkapitány szerint az OKRI által készített vizsgálat igazolta, fontosak az ifjúsági programjaik, ezért ezek folytatását, bővítését tervezik. Hozzátette: tapasztalataik és a kutatási eredmények szerint is a vagyon elleni bűncselekmények, elsősorban a lopások jelentik a legnagyobb problémát a középiskolások körében, ezért iskolai előadásaik során minden alkalommal szeretnék bemutatni nekik, hogyan vigyázhatnak legjobban az értékeikre.
A Hegyvidéki Rendészet vezetője az önkormányzat legújabb fejlesztésére, a Pánikgomb-applikációra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Dávid Gábor kiemelte, hogy az ingyenesen letölthető alkalmazással főképp a fiatalokat célozták meg, akiknek többsége ma már okostelefont használ, és biztonságérzetet ad számára, hogy ha bajba kerül, egyetlen gombnyomással felveheti a kapcsolatot a Hegyvidéki Rendészettel.

k.

Az ifjúsági bűnmegelőzési vizsgálat eredményeit részletesen bemutató elemzés letölthető az Országos Kriminológiai Intézet honlapjáról (www.okri.hu).


Jobban figyeljünk értékeinkre!

A karácsony előtti zsúfoltságot kihasználó zsebtolvajok miatt jobban figyeljünk értékeinkre a vásárokban, boltokban, bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön! – erre hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség a MOM Park Bevásárlóközpont előtt tartott közös sajtótájékoztatón. Ezen elhangzott, hogy a közutakon a hóesés mellett a megnövekvő tranzitforgalom is fennakadásokat okozhat ebben az időszakban, hiszen a hazatérő török, szerb és román vendégmunkások miatt az autópályákon is nehezebb közlekedni ünnepek előtt és után.