Gyermekversek_a_csaladrol

Gyermekversek a családról

Szavalóversenyt szervezett kerületi alsósok számára a Virányos Általános Iskola. A diákok a család témakörében választhattak verseket.
„Míg régen apáink, nagyapáink szinte minden élethelyzet kapcsán tudtak idézni egy-egy klasszikus költeményt, manapság a gyerekek jelentős része, sajnos, alig ismer verseket” – osztotta meg tapasztalatait a rendezvényen Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, aki úgy vélte: a verstanulás sok szempontból hasznos. Egyebek mellett fejleszti a memóriát, a szókincset, valamint segít egy adott irodalmi mű értelmezésében.
A versmondó versenyre tizennyolc diák érkezett a kerületi intézményekből. Néhány klasszikus mellett számos kortárs szerző kevésbé ismert műve is elhangzott, aminek kifejezetten örültek a szervezők, valamint a zsűri: Sikota Krisztina mellett Rák Kati és Tarr Ferenc színművészek. Ugyancsak nagyra értékelték, hogy a gyerekek az előadásmódra is hangsúlyt helyeztek, játékot, dinamizmust vittek produkcióikba, és odafigyeltek a hallgatóság reakcióira, keresték a szemkontaktust a nézőközönséggel.

d.

A verseny helyezettjei

Második osztályosok. 1. Laudán Csongor (Virányos Általános Iskola). 2. Varga Noa Emília (Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium). 3. Hámori Dóra Tilda (Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola) és Barabás Máté Bence (Németvölgyi Általános Iskola).

Harmadik osztályosok. 1. Peszlen Dóra (Virányos). 2. Galambos Anna (TE). 3. Varga Tiara (Németvölgyi) és Soltész Máté (Zugligeti Általános Iskola).

Negyedik osztályosok. 1. Török Luca (Virányos). 2. Barabás Lili (Németvölgyi). 3. Domán Maya (TE).