Mesek_a_Boszortmenyi_ut_8.-bol

Mesék a Böszörményi út 8.-ból

A Hegyvidék számos olyan épülettel büszkélkedhet, amelyik „végigélte” a 20. század viharos éveit. Ilyen a Böszörményi út 8. alatti társasház is, amelynek lakói úgy döntöttek: a szemtanúk hiteles beszámolói segítségével összefoglalják az épület és az egykor benne élők történetét. Így született meg a „Ha a házunk mesélni tudna… Történetek a Böszörményi út 8. életéből” című helytörténeti kiadvány.
Példamutató összefogással, közösen állította össze a lakóközösség – mondta a könyvről a hivatalos bemutatón Kemény András. A kötetet kiadó Papirusz Book vezetője szerint szép kivitelű, érdekes kiadvány látott napvilágot, újabb részletekkel gazdagítva a hegyvidéki helytörténetet.
Az ötletgazda Császy Alice elmesélte, hogy a szomszédos épületben élő Geruska Sárával teázás közben határozták el, ráveszik a régi lakókat, meséljenek a házról, mondják el élményeiket. Nagy lelkesedéssel láttak munkához, egy sajnálatos haláleset miatt azonban úgy tűnt, mégsem járnak sikerrel.
Aztán lapunkban olvasták a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria felhívását, amely arra biztatta a kerületben élőket, írjanak pár oldalt a házukról és lakóiról, a legjobb munkákat pedig könyv formájában megjelentetik. Ekkor kapott új lendületet a társasház históriájának dokumentálása, az érintettek pedig nagy kedvvel „szállították” a történeteket. Néhány hónap alatt elkészült a kötet, amelynek szerkesztője a házban született Kemény Tamás volt.

(m.)