A_nagy_elod_nyomaban

A nagy előd nyomában

Az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró hegyvidéki sportesemény a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny. A Virányosi Közösségi Ház nagy sikerű rendezvényén a felnőttek mellett évről évre sok diák vesz részt a XII. kerületi oktatási intézményekből.
Nem véletlen a névválasztás: Kahlich Endre ötletgazda így szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a hosszabb ideig a Hegyvidéken élő Erkel Ferenc a zene mellett a sakk területén is maradandót alkotott. Korának elismert játékosa volt, és a sportág magyarországi elterjesztésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Előbb az első Pesti Sakk-kör alelnökeként, majd huszonkilenc éven keresztül, haláláig, elnökeként dolgozott.
„Követői” igyekeztek megfelelni a nagy előd emlékének, mindenki tudása legjavát próbálta nyújtani. Korcsoportonként és nemenként értékelték a sakkozókat, az egyéni pontszámok alapján alakult ki a csapatverseny végeredménye. Az összetett győzelmet az elmúlt években számtalan első helyet begyűjtő Zugligeti Általános Iskola szerezte meg, a második helyen az Osztrák–Magyar Európaiskola, a harmadikon pedig a Virányosi Közösségi Ház csapata végzett.

(m.)