Az_onkormanyzat_ellenorzi_a_kozmuepiteseket

Az önkormányzat ellenőrzi a közműépítéseket

Az önkormányzat továbbra is folyamatosan felügyeli a közműépítések kapcsán a burkolat-helyreállítások kivitelezését. Amennyiben az útellenőrök szabálytalanságot tapasztalnak, haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket.
Ez történt a Ráth György utcában, ahol a kivitelező nem a jóváhagyott forgalomtechnikai tervek szerint dolgozott, a helyreállítás nem fejeződött be az engedélyben megjelölt határidőre. Ráadásul a helyszíni bejárásokon kiderült, hogy ahol a munka elkészült, ott sem felel meg mindenben az előírásoknak. Az önkormányzat felhívta a kivitelező figyelmét a hibákra, valamint felszólította, hogy a munkakezdési hozzájárulásban foglaltak szerint végezze a helyreállítást. A nem megfelelő teljesítés miatt a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelőség közbenjárását is kérte.
Tudni kell, hogy a jelenleg a kerületben zajló nyomvonalas közműépítéseket nem az önkormányzat rendelte meg, éppen ezért nincs szerződésben a vállalkozóval, így a munkaszervezésre sincs közvetlen ráhatása. Az önkormányzat annyit tehet, és tesz is, hogy a munkálatokat folyamatosan ellenőrzi, amennyiben szabálytalanságot észlelnek az útellenőrök, felszólítják a kivitelezőt az engedélyben megszabott munkavégzésre.
Ha ez nem vezet eredményre, a szabálytalan közterület-használat és a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet megsértése miatt az önkormányzat bírságot szab ki, valamint hatósági eljárást kezdeményez a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelőségénél. A munkakezdési engedélyek kiadása során kizárólag az autós és gyalogosközlekedés biztonságát fenntartó, a BKK mint forgalomtechnikai kezelő által jóváhagyott terveket fogad el a kerület.
December első hetében birtokba vehetik a gyalogosok a Zólyomi lépcső és a Németvölgyi út szervizútja közötti járdát, amelyen az utolsó simításokat végzi a kivitelező. A felújítás során a régi bazaltkockákat felszedték, a helyükre sima és könnyen járható aszfaltburkolat került.
A gyalogosközlekedés biztonságát szolgálja a zebra átalakítása a Kék Golyó és a Ráth György utca csomópontjában. Az átkelő előtt mindkét oldalon a forgalmat lassító szűkítőfüleket alakítanak ki.
Rendszeresen a járdát is használva kanyarodtak be az autósok a Jagelló útról az Apor Vilmos téri üzletközpont irányába. A gyalogosok védelmében az önkormányzat két pollert helyeztetett el a sarokra. Az oszlopok miatt leszűkült járdaszakaszt a határoló támfal átalakításával a babakocsival és a kerekes székkel közlekedők számára is kényelmesen járhatóvá tették.
Elkezdődött egy közel húsz méter hosszú, nyolcvan centi magas, nehezített flórakosarakból álló rézsűtartó támfal készítése a Hadik András utcában. Ezen a szakaszon az autók részben a járdán parkolhatnak. A statikai megerősítésre azért van szükség, hogy a rézsű elbírja a kocsik súlyát.
A közterületi fejlesztések mellett a közműépítések sem állnak le decemberben. A KEOP támogatási program keretében tizenegy helyszínen folytatja a hegyvidéki csatornaépítést a főváros: a Gyöngyvirág úton (a 7. és az Adonis utca között), a Városkúti köz 1. és 5/a között, a Kikelet utca 50–52. között, az Istenhegyi lejtőn (a 4. és a Zsolna utca 36. között), a Hableány utcában (a 6/a és Tündér út között), a Kakukk út 14–23. között, a Szendrő közben (a 8. és a Szendrő utca között), a Szendrő utca 13–28. között, az Óra úton (a 11/b és az Óra köz között), az Óra közben (a Lóránt és az Óra út között) és a Lóránt úton (a 16. és az Óra köz között). Az Ada utcában (az 5/b és a Városkúti köz között) és a Galgóczy utcában (a 20. és a Felső Svábhegyi út között) a csatornázás utáni helyreállítás zajlik.
Decemberben befejeződik az MTA csillebérci kutatóintézetében működő CERN első szintű adatközpont energiaellátását szolgáló, 10 kV-os elektromos hálózat kiépítése. Elektromoskábel-rekonstrukciót végeznek a Hegyhát út 9–19. között, a Maros utcában (a 16. és a Krisztina körút között), a Zsámbéki utca 7. és a Törpe utca között, a Törpe utca 4–12. között, a Goldmark Károly utca 3. és a Székács utca 7. között, valamint a Tóth Lőrinc utca 6. és a Ráth György utca 9. között. A Városmajor utca 59. előtti járdaszakaszon kicserélik a vezetéket. Felújítják a vízvezetéket a Goldmark Károly utcában (a Határőr út és a Tóth Lőrinc utca között), csatornajavítás várható a Laura út 10–12. előtt. A Pethényi közben (a Fogaskerekű utca és a Határőr út között) gázvezetéket cserélnek.

mm.