Osszefogtak_a_bajban_a_hegyvidekiek1

Összefogtak a bajban a hegyvidékiek

Drámai helyzet alakult ki az időjárás miatt december első napjaiban a Normafánál és környékén. A nagy mennyiségű ónos eső ráfagyott a fákra, a jég súlya alatt leszakadó, akár karvastagságú ágak miatt időlegesen több utcát le kellett zárni. A hegyvidékiek összefogtak a vészhelyzetben: a tömegközlekedést használók számíthattak autós szomszédjaik segítségére, több áram vagy fűtés nélkül maradt lakót idegenek fogadtak be otthonaikba, míg az időseknek élelmiszert, gyógyszereket vittek.

A járdára és az úttestre zuhanó hatalmas ágak, valamint a derékba tört fák miatt december 1-jén életveszélyessé váltak a Svábhegy és a Normafa egyes útszakaszai. A Normafa egyik szállodájából harmincnyolc külföldi gyermeket hoztak ki a tűzoltók, míg a Központi Fizikai Kutatóintézet munkatársainak jelentős része csak többórás késéssel, a XI. kerület felé hagyhatta el az intézményt.
A rendkívüli helyzetben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az önkormányzat a társhatóságokkal közösen válságstábot alakított a Jókai Klubban Pokorni Zoltán polgármester és Varga Ferenc budai katasztrófavédelmi igazgató vezetésével. Lezárták a fogaskerekű svábhegyi megállója feletti utakat, és azonnal megkezdték a forgalmat akadályozó fatörmelékek eltávolítását. Az önkormányzat buszokat küldött a Normafa, valamint a Pingvin Óvodába, a gyerekeket biztonságban elhozták a Jókai iskoláig, és átadták őket a szülőknek. (Az óvodások is érezték a helyzet rendkívüliségét. Amikor a rendőrök menekítették őket, egyikük így kiáltott fel: „Ez pont olyan, mint a Jurassic Parkban!”)
A kialakult helyzetről a Jókai Klubban tartott sajtótájékoztatón számolt be a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az önkormányzat december 2-án. Pokorni Zoltán elmondta, hogy négy-öt centiméteres jég borítja a fák ágait, és nemcsak az erdőben, hanem a lakott területeken is. Karvastagságú ágak törnek le a jég súlya alatt, a felázott földből egyszerűen kifordulnak a fák.Osszefogtak_a_bajban_a_hegyvidekiek4„Tegnap este több órás útzár után megnyitottuk az Eötvös utat és az Eötvös út feletti utcákat, így az arrafelé lakók hazatérhettek otthonaikba. A Jókai iskolában befogadó helyet alakítottunk ki, a Konkoly-Thege Miklós útról több lakó, valamint a csillebérci panzióban megszálló lengyel turisták is ott töltötték az éjszakát” – sorolta az előző nap történéseit Pokorni Zoltán.
Az emberektől azt kérik, amíg nem javul az idő, lehetőleg ne hagyják el otthonaikat, sőt még a kertjükbe se menjenek ki. „Az ágak letörésére, a fák kidőlésére továbbra is számítani lehet. Abban bízhatunk, hogy igaza lesz a meteorológusoknak, és pénteken már enyhül az idő. A legjobb az lenne, ha kisütne a nap, ez kell ugyanis a gyorsabb olvadáshoz – mondta a polgármester, külön kiemelve azt az összefogást, ami vészhelyzetben jellemezte a kerületet. – A bajban ismerjük meg a legjobban egymást, akkor derül ki, hogy milyenek is vagyunk.”
A hegyvidékiek valóban nagyszerűen „vizsgáztak” ezekben a nehéz napokban. Mindig volt, akire lehetett számítani, a szomszédok szó nélkül segítették egymást: fuvarozták azokat, akik egyébként csak gyalogosan tudtak volna közlekedni, befogadták éjszakára a rossz körülmények közé került embertársaikat, ételt és gyógyszert vittek az otthonukban rekedt idős embereknek, vagy éppen a katasztrófa sújtotta területen dolgozóknak.
A Pingvin, az Őzike, a Normafa és a Művész úti óvoda nem nyitott ki, a gyerekeket a Hegyvidéki Mesevár Óvodában helyezték el, a kicsik szállítását az önkormányzat intézte. A balesetveszélyes utcákban élők egyelőre ingyenesen használhatják a Budapest Kongresszusi Központ őrzött parkolóját, így elkerülhető, hogy az utcán álló autókban kárt tegyenek a leszakadó ágak. A polgármester figyelmeztetett: az erdő életveszélyes, továbbra is dőlnek ki fák, szakadnak le ágak, ezért szigorúan tilos az erdőbe menni, kéri a túrázni, futni, sportolni vágyók türelmét.Osszefogtak_a_bajban_a_hegyvidekiek3Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, több mint 1500 segélykérő bejelentést kaptak, ezek nagy része a XII. kerületből érkezett. Különösen mostohák a viszonyok a Budakeszi út felső szakaszán, ahol szinte méterenként tudnak csak haladni a kidőlt fák miatt. Varga Ferenc mindenkitől türelmet kért, mint mondta, tizennyolc hivatásos és öt önkéntes tűzoltóegység, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. öt munkacsoportja dolgozik a közutakon, ahogyan az ELMŰ emberei is mindent megtesznek a leszakadt elektromos vezetékek mielőbbi helyreállítása érdekében. (A Budakeszi utat szerda délután sikerült megnyitni a forgalom előtt.)Osszefogtak_a_bajban_a_hegyvidekiek2Az erdők állapotával kapcsolatban Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jég súlya alatt a teljesen egészséges fák is kidőlhetnek. Az erdőkezelő munkatársai folyamatosan dolgoznak a balesetmentesítésen, azonban Lomniczi szerint az erdőkben jóval lassabban szűnik meg a jegesedés, a folyamat akár hetekig is eltarthat. (Szerkesztőségünkbe volt, aki személyesen jött be, sokan telefonáltak, hogy elmondják, jó érzés ebben a kerületben lakni, ahol az önkormányzat az első pillanattól ura a helyzetnek, koordinálásukkal összehangoltan, higgadtan működik együtt a katasztrófavédelem, a polgári védelem, a rendőrség, a tűzoltók és a természetvédelmi polgárőrök.)Osszefogtak_a_bajban_a_hegyvidekiek5Mivel hasonló helyzet bármikor kialakulhat a következő időszakban, ezért az önkormányzat arra kéri a Hegyvidéken élőket, hogy figyeljék a televíziós és rádiós közleményeket, valamint az önkormányzat Facebook-oldalát (www.facebook.com/Hegyvidek) és a www.hegyvidek.hu honlapot. Baj esetén a 06/30-623-9973-as éjjel-nappal elérhető önkormányzati számon is segítséget lehet kérni.
A helyzet lapzártánkkor: a leszakadó ágak már kevésbé, viszont a többkilós jégtömbök veszélyeztetik az arra haladókat, és sajnos a felázott talajon a fák kidőlése is fenyeget. Pillanatnyilag 250 háztartásban nincs áram, nemcsak a vezetékek szakadtak le a jég súlyától, hanem betonoszlopok dőltek ki, vagy sérültek súlyosan. A Normafa úton a legrosszabb a helyzet, ahol körülbelül egy kilométernyi szakaszon kell pótolni a vezetékeket tartó oszlopokat. Az ELMŰ ezeket a munkákat normál körülmények között tíz nap alatt tudná elvégezni, de az önkormányzat a vele szerződésben álló favágókat és útépítőket a cég rendelkezésére bocsátja, így remény van arra, hogy a hétvégére minden háztartásban helyreáll az áramszolgáltatás. A fentebb megadott információs telefonszámon az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiket, problémáikat is elmondhatják a kritikus területeken lakók, mivel az ELMŰ egyik kollegája az önkormányzat munkatársa mellett napközben rendelkezésre áll a következő néhány napban.
Pokorni Zoltán a katasztrófavédelmi központból mondta el lapunknak mindezeket, és hozzátette: a Hegyvidéken megjelentek a katasztrófaturisták. Ezért nyomatékosan kéri, hogy saját testi épsége, valamint a helyreállítási munkák zavartalansága érdekében senki ne próbálkozzon bejutni a lezárt területekre.

M.