Szembetegsegek_szurese

Szembetegségek szűrése

Minden hónap utolsó hétvégéjén ingyenes egészségügyi szűrést tartanak kerületi lakosoknak. Az önkormányzat és a Szent János Kórház együttműködésében megvalósuló Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombat elnevezésű sorozat keretében novemberben a leggyakoribb szemészeti megbetegedések kivizsgálására nyílt lehetőség. Az előzetes regisztrációt követően huszonegyen mentek el a kórházba, többségében 50 év felettiek és nők.
„A legtöbben a szemfenék állapotára, valamint arra voltak kíváncsiak, hogy megfelelő-e a szemüvegük. Szerencsére senkinél nem találtunk nagyobb bajt, néhány esetben szürke hályogot állapítottunk meg, valamint szemüvegcserét javasoltunk” – foglalta össze a vizsgálati eredményeket dr. Kirják Henriett szemész szakorvos.

A rendelkezésre álló időben a hagyományos látásvizsgálatot követően a szemfelszínt és a szem hátsó részét is ellenőrizték a szakemberek, továbbá szemnyomásmérést végeztek. Visszatérő panasz volt a szemben tapasztalt szúró érzés, ebben az esetben – ha igazolódott, hogy száraz a szemfelszín – műkönny alkalmazását javasolták.
„A cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők mindenképpen évente egyszer ellenőriztessék a szemüket szakrendelésen, ahol pupillatágításra is mód nyílik!” – hívta fel a figyelmet dr. Kirják Henriett, aki arról is beszélt, hogy az életkor kitolódásával egyre gyakrabban találkozni időskori szemfenék-meszesedéssel. A megelőzés érdekében 50 éves kor felett érdemes rendszeresen szedni speciális összetételű vitaminkészítményeket, szemvitaminokat. Hasznos lehet a szemtorna is, igaz, ez inkább az időskori lencserugalmatlanság kialakulását késlelteti.
A szembetegségek elkerüléséhez hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás is. Az a jó, ha minél több béta-karotin-, lutein- és antioxidáns-tartalmú, lila, sárga és piros zöldséget, valamint gyümölcsöt (például szedret és áfonyát) fogyasztunk.

M.