Alig_maradt_ep_fa_a_Normafanal3

Alig maradt ép fa a Normafánál

Derékba tört, a földből kifordult fák, leszakadt, karvastagságú ágak mindenütt: ilyen képet mutat jelenleg a Normafa. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a kármentesítésen, egyelőre – a közterületek után – az aszfaltozott erdei utakat tisztítják meg a fák maradványaitól, a sétautak csak utána következnek. Pokorni Zoltán polgármester személyesen tájékozódott az erdők állapotáról, sőt, a munkálatokból is kivette a részét.

Szinte elképzelhetetlen pusztítást okozott az ónos eső a Normafánál és környékén: a fákra ráfagyott csapadék súlya alatt – akár öt tonna jég is keletkezhetett rajtuk – karvastagságú ágak törtek le, rengeteg fa derékba tört, vagy a megnövekedett súly miatt egyszerűen gyökerestől kifordult a felázott földből.
Hogy mennyi növény esett az időjárás áldozatául, mekkora a pontos kár, egyelőre nem tudni. Jelenleg a kármentesítés zajlik: az önkormányzat munkatársai elsősorban a lakóövezeteket, míg a kerület felkérésére a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei az erdei utakat tisztítják meg a forgalmat akadályozó fatörmeléktől. A törzseket és az ágakat feldarabolják, majd a kijelölt gyűjtőpontokra szállítják.
Az erdő állapotáról a helyszínen tájékozódó Pokorni Zoltán polgármester a faanyag sorsáról elmondta, hogy az önkormányzat tervezi egy fatüzelésre is alkalmas kazán vásárlását a Fácánosba. Szó van arról is, hogy a Zugligeti Általános Iskola fűtésrendszerét egy hasonló berendezéssel egészítik ki. Ha ez megvalósul, a rönkök jelentős részét az épületek fűtésére használják fel.
Bár a lakóövezetekből korlátozás nélkül össze lehet gyűjteni a faanyagot, a polgármester arra kérte az embereket: ne csak a rönköket, nagyobb ágakat, hanem a „maradékot” is vigyék el. „Ez komoly segítséget jelentene az utcák rendbetételében” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.
A hegyvidékiek a mostani bajban is bizonyították, hogy képesek összefogni, segíteni egymást. „Jó volt látni és megtapasztalni, hogy a lakók mennyi ételt, meleg teát hoznak a kármentesítésben dolgozóknak” – foglalta össze tapasztalatait a polgármester, aki a sajnos sokakat érintő biztosítási ügyekkel kapcsolatban annyit tudott ígérni, hogy tanácsadással segítik majd a polgárokat. Egyelőre nem tudni, milyen álláspontot képviselnek a biztosítók.
Szintén később derül ki, hogy mennyi fa kivágására lesz szükség a Normafa erdeiben. Ebben a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei mondják ki a végső szót a felmérést követően.Alig_maradt_ep_fa_a_Normafanal1A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt vezető Mikó Gergely arról beszélt, hogy a kerület tavasszal vette át a Normafa kezelését, a mintegy 350 hektáros terület rendben tartásával a Pilisi Parkerdő Zrt.-t bízták meg. „A parkerdő munkatársai elsőként az erdei aszfaltos utakat tisztítják meg, majd a legfontosabb sétautak következnek a Jánoshegyi út és az Anna-rét között. A maradék gyalogos útvonalakra és az erdők belső részeire csak ezek után kerül sor” – mondta Mikó Gergely, kiemelve, hogy már most igyekeznek tenni valamit az erdők mielőbbi feltámasztása érdekében. A helyszínen ledarálják a kisebb, másra nem használható ágakat, az így keletkező aprítékot pedig szétterítik az altalajon. A mulcs bekerül a természetes körforgásba, és hozzájárul a növényzet megerősödéséhez, az erdők regenerálódásához.
Pontosan ez történt a Rege parkban is, ahol Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester és Péchy László önkormányzati képviselő mellett, az önkormányzat hívó szavára, több mint ötvenen vettek részt a jégkárok felszámolását szolgáló önkéntes munkában. Az akció meghirdetésének előzményeit ismertető polgármester elmondta, hogy a katasztrófahelyzetet követően rengetegen telefonáltak az önkormányzathoz, hogy felajánlják segítségüket. Nem csupán a kerületből, hanem szerte Budapestről, sőt egészen távoli kistelepülésekről is érkeztek hívások. Többek között Komlóska polgármestere is jelezte, hogy négy-öt emberrel szívesen segítenének a faanyag összegyűjtésében. A szombat reggeli időpont ellenére több mint ötven önkéntes dolgozott a park kijelölt részein.
Hasonló akciókat a következő időszakban is szervez az önkormányzat, a tervek szerint hétvégenként mindig más helyre várják majd a segítőket – beszélt az elképzelésekről Pokorni Zoltán. Már felkérték az Anna-réten rendszeresen futókat, kirándulókat, nordic walking-edzéseket tartókat, hogy lehetőség szerint „a sportcipőt néhány órára cseréljék munkára való cipőre”, és segítsenek megtisztítani a népszerű kirándulóhelyet.Alig_maradt_ep_fa_a_Normafanal2„Óriási a feladat, a lakóövezetekben az érintett aszfaltos utak, járdák fahulladék-mentesítése heteket vesz igénybe, a Normafa erdeiben pedig ennél is tovább tarthat a munka. Amíg nem vagyunk teljesen készen, és nem múlt el a balesetveszély, azt kérjük a lakosságtól, hogy ne menjen az erdőbe. Már csak azért sem, mert a látogatók jelenléte a munkavégzést is hátráltatja” – nyomatékosította Váczi János, aki egy jó hírrel is szolgált: véleménye szerint az Anna-réten és környékén december 20-a körül befejeződik a fatörmelék begyűjtése.
Sokan a kertekből a közterületekre hordják a fahulladékot, ami nem szerencsés, a magántelkekről kikerülő faanyag elszállítására ugyanis nincs kapacitása az önkormányzatnak. Váczi János ugyanakkor elismerően szólt a hegyvidékiek összefogásáról, ahogyan fogalmazott, a kerületben élők a legnehezebb órákban bizonyították, hogy lehet rájuk számítani a bajban.

M.