A_beke_szigete

A béke szigete

Emléktáblát avatott a Hegyvidéki Önkormányzat Radnóti Miklós tiszteletére az Istenhegyen, a Tündér utca és a Hableány utca sarkánál. Ott, ahol egykor a Tündérlaknak nevezett ház állt, és a költő élete utolsó boldog nyarait töltötte együtt hitvesével, Gyarmati Fannival.

„Fontos, hogy emléket állítsunk mindazoknak, akik hosszabb-rövidebb ideig a kerületben éltek, és az élet valamely területén nagyot alkottak” – jelentette ki Fonti Krisztina a hegyvidéki Radnóti Miklós-emléktábla avatóünnepségén. Az alpolgármester elmondta, hogy az 1909-ben született költő 1935-ben kötött házasságot a szerelmes verseit már kora ifjúságától ihlető Gyarmati Fannival, akihez olyan, az irodalmunk legszebb szerelmes költeményei közé tartozó gyöngyszemeket írt, mint a Tétova óda, vagy a Levél a hitveshez.
Radnóti 1935-től többször az Istenhegyen, az apósa által bérelt Diana utca 15/b alatti családi házban nyaralt a feleségével. A varázslatos épület az 1840-es évek végén készült, és számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, sok ismert ember fordult meg a falai közt.
„E helynek, a béke szigetének, vagy ahogy nevezte, a Tündérlaknak több versében is emléket állított a költő, például az Alkonyat, az Istenhegyi kert, a Hajnaltól éjfélig, a Hajnali kert és a Zápor után című költeményeiben” – emlékeztetett Fonti Krisztina. Mint mondta, sajnálatos módon mindebből szinte semmi sem maradt, az egykori épületet, miután tönkrement és életveszélyessé vált, teljesen lebontották. Az önkormányzat azonban reméli – tette hozzá az alpolgármester –, hogy a tábla méltó emléket állít egyik legnagyobb költőnknek itt, a Hegyvidéken. A jelen és jövő nemzedékei így megtudhatják, Radnóti Miklós ezen a helyen, az egykori Tündérlakban töltötte élete talán utolsó békés, nyugalmas nyarait.
Fonti Krisztina elmondta, hogy mielőtt az önkormányzat döntött az emléktábla elhelyezéséről, felkeresték a 102 éves Gyarmati Fannit, aki támogatta az elképzelést. Radnóti özvegye, sajnos, nem érhette meg a táblaavatást, ez év februárjában örökre eltávozott közülünk. Az alpolgármester szerint a mostani ünnepségnek különös aktualitást ad az, hogy a napokban jelent meg Gyarmati Fanni eddig soha be nem mutatott, 1935 és 1946 között írt naplója, amely a Radnóti Miklóssal közös életének minden rezdüléséről beszámol.

d.