Emlektabla_Orban_Antal_szobraszmuvesznek

Emléktábla Orbán Antal szobrászművésznek

Emléktáblát avattak a Bürök utca 7. alatti épület falán Orbán Antal szobrászművész, a ház egykori lakója tiszteletére. „Jelen értékeinket csak akkor tudjuk megbecsülni, ha tisztában vagyunk múltunk nagyságaival” – mondta az ünnepségen Fonti Krisztina. A kerület alpolgármestere szerint fontos, hogy megemlékezzünk a Hegyvidéken élt jeles emberekről, ezért örömmel fogadták a szobrászművész leszármazottainak kezdeményezését, akik ez év nyarán keresték meg az önkormányzatot. Az aktualitást az adta, hogy júniusban felavatták Orbán Antal legjelentősebb alkotása, a Zala Györggyel közösen tervezett – 1945-ben lerombolt – Tisza István-szobor másolatát a megújult Kossuth téren.
Az emléktáblát állító család nevében Kazatsay Imre – akinek nagybátyja a szobrászművész – felidézte, hogy Orbán Antal az első világháborút követően számos hősi emlékmű elkészítésére kapott megbízást. Pályája csúcsát jelentette a Tisza István emlékére készített szoborkompozíció, amelyet 1934-ben állítottak fel a Kossuth téren. Orbán Antal a Tisza-szobor után kapott honoráriumából vásárolt telket a Bürök utcában, és építtette fel új otthonát, ahol a családja lakik mindmáig.
Orbán Antal két hegyvidéki templom számára is dolgozott. A felső-krisztinavárosi plébániának Szent József és Keresztelő Szent János szobrát formázta meg, míg a városmajori plébánia kistemploma részére a stációkról készített domborműsorozatot. E sorozat egy darabjának másolata látható az 1940-ben elhunyt művész farkasréti síremlékén.

k.