Ha_megallna_az_ido1

Ha megállna az idő…

Megragadott részleteket, elnyújtott pillanatokat mutat be, az emberi lélek fontosságát hirdeti fotográfiáin és festményein Albert Farkas szobrászművész. A Jókai Klubban nyílt különleges kiállítás a vizualitás élménye mellett lehetőséget ad a szemlélődőnek arra, hogy felfedezze mindazt, amit a modern világ láthatatlanná tett.

Rohanó világunkban sokan álmodozunk arról, milyen jó lenne, ha meg lehetne állítani az időt, ha tovább tarthatna a pillanat. Ha eltűnnének a számok és a mértékegységek, mindazok a dolgok, amik elhomályosítják, olykor láthatatlanná teszik a lényeget. Vajon ha megtörténne a csoda, és „megállna a világ”, észrevennénk az élet apró örömeit? Emberi kapcsolatainkban képesek lennénk felfedezni az egyént, a megismételhetetlent, az egyedit?
Hogy milyen lenne, így „elidőzni”, azt Albert Farkas szobrászművész mutatja meg fotóival és grafikáival a Jókai Klubban nyílt tárlatán. A keretbe foglalt művek a pillanat mámorába, az eddig fel nem fedezett részletek misztikumába szippantanak be bennünket. A képek emberekről szólnak, de arcokat nem látunk. Történelmet mesélnek számok, adatok nélkül.Ha_megallna_az_ido2„Farkast elsodorta a múlt, az antik és a reneszánsz világ, a sok ezer éves kultúra. Olyan, mintha a jelent valamilyen jelenen kívüli, távoli perspektívából szemlélné, egy felszabadult és önfeledt nézőpontból. Farkas az, aki nem a mában él. Kívül került a jelenen. Ezekben a képekben ott van a múltnak, a múlt maradványainak valamilyen titka, ami nem tárulkozik ki soha. A múlt emlékei elvarázsolhatnak bennünket, vagy éppen észre se vehetjük, de itt vannak, járunk rajtuk, élünk bennük” – méltatta a látottakat Nagy Dénes filmrendező.
Albert Farkas a művészet erejével mutatja meg az igazi szépséget, az emberi lélek formáit és fontosságát, a részletek nagyságát. „Senkit sem ismerünk meg a látott kép alapján. Kell az érzelmi hatás, egy apró gesztus. Mert ezekben lakozik a kifejezőerő, és azok az apróságok, amik kerek, egész képet adnak az adott emberről” – fogalmazta meg művei üzenetét az alkotó, aki külön kiemelte: reméli, hogy kiállításával sikerül kiragadnia a látogatókat a mindennapok forgatagából.

bm