Hamarosan_lejarnak_a_parkolasi_engedelyek

Hamarosan lejárnak a parkolási engedélyek

Január végéig használhatók az idei évre érvényes lakossági parkolási engedélyek, azt követően a kerületi lakók sem állhatnak meg ingyenesen a hegyvidéki utakon. Érdemes tehát mielőbb kiváltani a jövő évre szóló engedélyt.

A feltételek nem változtak, az ingyenes parkolásra jogosító hozzájárulás a lakóhely szerinti várakozási zónára érvényes. Az engedély a zónában állandó lakcímmel rendelkezőknek adható, és arra az autóra érvényes, amelyiknek a kérelmező az üzembentartója, vagy amelyet a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott. Azonos jogcímen mindkét autóra nem adható ki ingyenes parkolási hozzájárulás.
A kiállítás díja 2000 forint. A mindössze néhány percig tartó ügyintézéshez be kell mutatni az érvényes lakcímkártyát (régi típusú személyi igazolványt) és forgalmi engedélyt. Az igénylőnek ezenkívül nem lehet helyiadó-tartozása, vagy más jogcímen az önkormányzattal, illetve a fővárosi parkolási társasággal szemben fennálló tartozása.
Munkáltatótól kapott gépjármű esetében a kizárólagos használatról szóló, a cégjegyzésre jogosult által aláírt iratra is szükség van, valamint a munkáltató székhelye szerint illetékes önkormányzattól kapott iratra, ami igazolja, hogy a cégnek nincs gépjárműadó-tartozása. Lakcímenként az első személygépkocsira kiadott engedélynek nincsen további költsége, a második gépkocsi után a környezeti besorolásnak megfelelően éves várakozási díjat kell fizetni. Ennek összege a lakóhely szerint érvényes egyórai parkolási díj 250-szerese.
Az EURO 3 környezetvédelmi besorolás 30, az EURO 4-es 50, az EURO 5-ös 70 százalék kedvezményt biztosít, míg teljesen elektromos üzemű járművek esetén a kedvezmény mértéke 100 százalék. Harmadik és további gépkocsikra nem adható ki lakossági várakozási hozzájárulás.
A parkolási engedélyt személyesen vagy meghatalmazott útján, aláírás ellenében, 2015. január 5. és 30. között az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet átvenni.
További információk: www.hegyvidek.hu.

m.