Kalandozasok_Ybl_Miklossal

Kalandozások Ybl Miklóssal

Magyar Állami Operaház, Assisi Szent Ferenc-templom, Várkert Bazár, Fővámház – néhány emblematikus épület, amelyet Ybl Miklósnak köszönhetően Magyarország büszkeségeként tartunk számon. A különleges, egyedi építészeti remekművek megálmodója, a 19. század legnagyobb mestere nevéhez pazar fővárosi paloták, középületek és bérházak fűződnek. Munkásságával a Hegyvidéket is gazdagította: a Rózsa-villa, a Gloriett és a már nem álló Perger-villa is a kerület ékességei közé tartozik, tartozott.
Ybl Miklós azonban a közhiedelemmel ellentétben nem fővárosi építész. Kevesen tudják, de életútját végigkövetve országszerte találkozhatunk általa megálmodott kastélyokkal, templomokkal, mauzóleumokkal.
A 200 évvel ezelőtt született építészzseni munkássága előtti tiszteletből a 2014-es esztendő Ybl-emlékévként került be hazánk jeles dátumai közé. A megannyi ünnepség és megemlékezés mellett négy szerző – Halász Csilla, Őrfi József, valamint a Hegyvidéken élő Viczián Zsófia és Timár Sára fotós – könyvben hívja kalandozni az építészet és a kultúra szerelmeseit.
Az Ybl összes című album készítői izgalmas utazást tettek a főváros kilenc kerületében és az ország 51 másik településén, ahol az építész mesterműveiről készítettek színes dokumentációkat. Az élményszerű leírások és az élethű fotók 113 épületet és 11 építményt mutatnak be az olvasónak. A rendkívüli kötetből a többi között az is kiderül, hogy a felfedezőútra induló szerzőknek milyen kalandokon kellett keresztülmenniük azért, hogy feltérképezzék a kivételes tehetségű művész ma is álló mesterműveit. Az ötvenkilenc éven át alkotó építészt bemutató könyv segítségével megismerhetjük a 19. század kultúráját, a korszak életérzését és az akkori Magyarországot.
Az útikönyvként is funkcionáló kötet szép karácsonyi ajándék lehet, s a benne található térképek, színes fotók könnyen varázsolhatnak felfedezőt az olvasóból is. Ybl Miklós nyomában a Felvidéktől Arad megyéig, Szatmártól Drávafokig sok csodás helyet lehet bejárni, és felejthetetlen élményekkel gazdagodni.

(b.)