Karacsonyi_vakfocitorna

Karácsonyi vakfocitorna

Baráti karácsonyi focitornát szervezett a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete a MOM Sportban, ami az évértékelésre is alkalmat adott. Magyarország egyetlen vakfocicsapata folyamatosan fejlődik: soha annyi meccset nem játszott a határokon túl, mint az idén, és egyre jobbak az eredményei.

„Voy, voy!” – hangzott fel ismét a MOM Sport műfüves focipályáján már jól ismert figyelmeztető kiáltás. Ezzel jelzik a vakfocisták, hogy éppen merre helyezkednek.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett karácsonyi vakfocitornán biztosítva volt a baráti hangulat, hiszen a kihívó, egyben házigazda Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) – amely évek óta a Csörsz utcai sportközpontban tartja az edzéseit – mellett ezúttal a MOM Sport, a Hegyvidék–YBL vízilabdacsapat utánpótláskorú játékosaival megerősített F&M fitness and more, valamint a vakfocisták régi ismerőse, a MALÉV–Old boys csapata lépett pályára.
A LÁSS továbbra is Magyarország egyetlen vakfocicsapata. Mint Szeli Emília, az egyesület képviselője elmondta, éppen ezért egyik fő feladatuknak tekintik a sportág népszerűsítését, amire kiváló alkalom, ha látókkal játszhatnak. Természetesen, az esélyegyenlőség érdekében, kötelező a szemkötő használata.

„A MOM Sportban megrendezett Generációk Találkozása programmal kezdődött a szezon, ekkor találkoztunk először a MALÉV-os öregfiúkkal. Ezt követték a nemzetközi tornák, soha ennyi meccset nem játszottunk a határokon túl” – beszélt az idei évről Szeli Emília.
A csehországi Bučovicében nyolccsapatos tornán vettek részt a LÁSS focistái, immár második alkalommal léptek pályára Prágában, a Közép-európai Városok Kupáján – itt lehetőségük volt üdvözölni a Budapesten fogadott olasz csapatot is –, míg Lipcsében egy meghívásos tornán szerepeltek. Az év egyik legnagyobb sikerét a Vakok Nemzetközi Sportszervezete által megrendezett Europe Challenge Cupon érték el, amelyen az elődöntőbe jutottak. A MALÉV–Old Boys meghívására pedig, immár hazai földön, a Varga Nándor-emléktornán nyílt lehetőségük a vakfoci népszerűsítésére.
„Tavaly a külföldi csapatok ellen rendre több góllal kaptunk ki, az idén viszont mindenkivel szoros meccset játszottunk, és sikereket is elértünk, úgyhogy bátran kijelenthetjük: fejlődik a csapatunk” – vont mérleget a LÁSS képviselője. Hozzátette, tavasszal szeretnének ismét nemzetközi tornát tető alá hozni a MOM Sportban, méghozzá már hat csapat részvételével.
Emellett szívesen folytatnák a külföldi és vidéki túrákat is, ehhez azonban mindenekelőtt szponzorokra lenne szükségük, hiszen jelenleg nem bővelkednek támogatókban. Az MLSZ Grassroots programjának köszönhetően tudják kifizetni a méltányos áron biztosított pályahasználatot, ezenkívül a Látó-Tér Alapítványtól kaptak támogatást, míg a TOTI Sport az idén már a második garnitúra mezt biztosítja a csapatnak.
A karácsonyi tornát, némi meglepetésre, a MOM Sport csapata nyerte, második lett a LÁSS, harmadik a MALÉV–Old Boys, míg a negyedik helyen az F&M fitness and more végzett.

em.