Kivizsgaltak_a_zajpanaszokat

Kivizsgálták a zajpanaszokat

A Hegyvidéki Önkormányzat több lakossági bejelentést is kapott a légi forgalom által keltett kellemetlen zajhatások miatt, ezért Pokorni Zoltán polgármester ismételten a légi közlekedési ágazat felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kért felvilágosítást ez ügyben. A választ a tárca parlamenti államtitkára, a XII. kerület országgyűlési képviselője, Fónagy János adta meg a polgármesternek.
Fónagy János tájékoztatása szerint az elmúlt években több olyan intézkedés is történt, aminek révén csökkent a kerületünket érintő zajterhelés. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy 2006-ban megszüntették a lakossági panaszok miatt a XII. és II. kerület felett korábban létesített, a nyugat-északnyugat felé haladó légi forgalom rövidebb útvonalon történő kivezetése érdekében alkalmazott indulási eljárást.
A Liszt Ferenc repülőtérre érkező és az onnan induló gépek már évek óta igen alacsony számban használják a Hegyvidék feletti légteret. A legutóbbi vizsgált időszakban (2013 és 2014 augusztusa között) az egyes hónapokban az összes érkező légi jármű 6-12%-a, míg az összes induló repülőgép 1-3%-a érintette a XII. kerületet.
A légiforgalmi irányítás új navigációs fejlesztései is hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakosság még kisebb körét érintsék a légi közlekedés zajai. A parlamenti államtitkár kiemelte: a tavaly március óta éles üzemben tesztelt egyik eljárás révén a repülők folyamatos süllyedéssel tudják megközelíteni a repteret, egy másik technika pedig a kijelölt nyomvonalhoz képest kisebb oldalirányú eltérést tesz lehetővé a légi járművek számára. Ez utóbbi eljárás teljes körű bevezetését 2014 végére tervezi a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl.
Fónagy János kitért arra is, hogy a reptérhasználati díjak rendszere szintén csendesebb működésre ösztönzi a légitársaságokat. Ugyanis minél zajosabb egy jármű, annál magasabb a zajkibocsátási kategória szerinti díjszorzó, és ugyanígy minél későbbi időszakban közlekedik egy gép, annál többet kell fizetni, mert az éjszakai repülések sokkal jobban zavarják a lakosságot.

k.