Megemlékezés a holokausztról

„Megemlékezés a 70 évvel ezelőtt történt holokausztról” címmel rendhagyó tudományos ülést tartott a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Tudományos Bizottsága, a Magyar Orvostörténeti Társaság Fogászattörténeti Köre, valamint a Magyar Természettudományi Társaság Tudománytörténeti Szakosztálya. A Szent János Kórházban megjelent vendégeket dr. Jánosi András professzor, a tudományos bizottság elnöke köszöntötte.
Dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója „70 évvel a holokauszt után” című előadásában főként a holokauszt társadalmi következményeiről beszélt. Emlékeznünk kell a tettesekre és az áldozatokra, jelentette ki, de azokról sem feledkezhetünk meg, akik mentették az üldözötteket. Név szerint említette id. Antall Józsefet, Apor Vilmost, Esterházy Jánost, Karády Katalint, Mindszenty Józsefet, Slachta Margitot és Sztehlo Gábort.
Dr. Forrai Judit professzor amerikai dokumentumok felhasználásával tartotta meg „Hitler halálának kétségei és bizonyítása fogászattörténeti vizsgálatok alapján” című előadását. Mint mondta, a bizonyítás azért váratott magára, mert Hitler elszenesedett állkapocsmaradványai a Szovjetunióba kerültek, fogorvosa, Hugo Blaschke pedig az amerikaiaknak adott információkat.
Dr. Szalai György és dr. Kenderfi Gábor „Budapest ostroma, a Szent János Kórház helyzete és működése a vészkorszakban” című előadásukban megemlékeztek Góth Endréről, aki 1944-ben mint munkaszolgálatos a Szent János Kórházból került az orosz frontra, átszökött az oroszokhoz, fogságba esett, majd miután hazatért, más kórházakban lett főorvos. 1958-ban visszakerült a János kórházba, és átvette a II. belgyógyászati osztály vezetését. Dr. Kéry Rezső nem volt ilyen szerencsés. Jóllehet az első világháborúban mint honvédorvos több kitüntetést kapott, és közkedvelt községi orvos is volt, a nyilasok a kórház területén agyonlőtték.
Dr. Katona József „A gyilkos elme: Adolf Eichmann a pszichiátria szemszögéből” című előadását az inspirálta, hogy az Eichmann elmeállapotának vizsgálatára felkért pszichiáter, dr. Kulcsár (Slomo) István 1936 és 1944 között a Szent János Kórház ideg- és elmeosztályán dolgozott, s fia, akivel az ülésen is találkozhattunk, Katona doktor rendelkezésére bocsátotta Eichmann tesztrajzainak másolatát.
Két előadás között Kathy-Horváth Lajos adott elő részleteket saját holokauszt-szimfóniájából. A hegedűművész a megbánásra és a megbocsátásra is utalt bevezető szavaiban.
A tudományos ülés után a résztvevők megtekintették Ernőfy Krisztina kerámiáit. A Bécsben élő művész korábban a Szent János Kórházban dolgozott asszisztensként.

kg.