Megkezdodhetnek_a_tudo-transzplantaciok

Megkezdődhetnek a tüdő-transzplantációk

Az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdő-transzplantációk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a környező országokban, Ausztrián kívül, egyedül nálunk lesz lehetőség tüdőátültetésre – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) megtartott sajtótájékoztatón.
Magyarország 2013 májusában csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplant intézményrendszeréhez, amelynek révén a hazai betegek nagyobb eséllyel juthatnak egészséges szervekhez. Bár a tüdőátültetések személyi feltétele korábban is megvolt, hiszen a magyar orvosok a világ élvonalába tartoznak, ám eddig csak külföldön volt lehetőségük a műtétek elvégzésére.
A társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a beavatkozásokat – hangsúlyozta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Úgy vélekedett, hogy a fejlesztés a teljes magyar egészségügy presztízsét növeli, így ugyanis már a transzplantációs program minden eleme rendelkezésre áll hazánkban.
A beruházás az onkológiai intézet nemrég átadott sebészeti tömbjében, az OOI és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködése alapján valósult meg. Az Eurotransplanthoz csatlakozás következtében itthon több mint 34 százalékkal nőtt az átültetett szervek száma – mondta az államtitkár.
Orvostörténelmi jelentőségűnek nevezte a tüdőátültetés lehetőségének megteremtését Kásler Miklós, az OOI főigazgatója. Hozzátette: azok a magyar szakemberek, akik eddig Bécsben végeztek tüdő-transzplantációt, már itthon is végrehajthatnak életmentő műtéteket – Szél Ágoston, az SE rektora szerint várhatóan 2015 első negyedévétől kezdődően.
Rényi-Vámos Ferenc főorvos, aki eddig Bécsben végzett hasonló műtéteket, szintén azt emelte ki, hogy Budapesten a kintivel megegyező feltételek jöttek létre. Az idén húsz magyar ember kapott új tüdőt, s reményei szerint jövőre már legalább negyven beteg életét tudják megmenteni tüdőátültetéssel.

d.