Prima_dijas_az_Angelica_leanykar

Prima díjas az Angelica Leánykar

Az Angelica Leánykar és karnagya, Gráf Zsuzsanna az idén bekerült a Prima Primissima díj jelöltjei közé, s végül Prima díjjal jutalmazták a Városmajori Gimnáziumban működő, sikert sikerre halmozó együttest. A kórus vezetőjével a váratlanul jött elismerésről és a jövő évi tervekről beszélgettünk.

Tavaly nyert Junior Prima díjat az Angelica Leánykar. Meglepte, hogy most Prima Primissima díjra jelölték a kórust?

– Váratlanul ért a jelölésünk, különösen azután, hogy tavaly decemberben, nagy örömünkre, a kórus megkapta a fiatal tehetségeknek járó Junior Prima díjat. Szeptember elején, amikor épp egy argentínai koncertturnéról érkeztem haza, telefonon értesítettek a szervezők, hogy bekerültünk a Prima Primissima díjra kiválasztottak közé, és részt vehetünk a fináléban. Nem akartam elhinni, hogy Jandó Jenő és Sztevanovity Dusán mellett minket is jelöltek az elismerésre. Azután, hogy nyilvánossá vált a jelölésünk, megünnepeltük az örömteli hírt a kórustagokkal, szüleikkel és az iskola vezetőségével.

Igaz, hogy a Prima Primissima-gála miatt majdnem meghiúsult a jubileumi koncertjük, amelyet fennállásuk huszonötödik évfordulója alkalmából rendeztek a Zeneakadémián?

– Kis híján így történt, hiszen a Zeneakadémián már lekötöttük a december ötödikei időpontot, amikor kiderült, hogy ugyanezen a napon várnak bennünket a Művészetek Palotájába, a díjátadó gálára. Hála az akadémia rektorának, áttehettük a koncertünket egy nappal korábbra, ami egészen ritka lehetőség, arról nem is beszélve, hogy mostanában nem gyakran kapnak lehetőséget kórusok önálló est megvalósítására a Zeneakadémián. Külön köszönettel tartozom a hangversenyen közreműködő muzsikusoknak, Bogányi Gergely zongoraművésznek, Kruppa Bálint hegedűművésznek, Megyesi Schwartz Lúciának és Vigh Andrea hárfaművésznek, akikkel nagy élmény volt együtt zenélni.

Milyen nagyobb koncerteket, turnékat tervez jövőre az Angelicával?

– Március hetedikén, a Junior Prima díjasok hangversenysorozata keretében önálló koncertet adunk a Pollack Mihály téri Festetics Palotában, áprilisban pedig a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Liszt Dante-szimfóniáját énekeljük el. Április közepén Litvánia fővárosában, Vilniusban lépünk fel, jövő ősszel, október huszonharmadikán pedig Barcelonába készülünk. Ezek mellett komoly ígéretet kaptunk, hogy részt vehetünk egy kínai turnén. Új lemezt is szeretnénk kiadni 2015-ben, ehhez már több felvétel elkészült.

Minek köszönheti töretlen sikerét a kórus?

– Azt szoktam mondani: olyan vagyok, mint a fafaragó mester, akinek nemes fából kell hónapok, évek, évtizedek munkájával létrehoznia a mesterművet. Nincs megállás a munkámban, de sohasem tudom megunni, mert mindig látok perspektívát a velem dolgozó lányokban, szeretném minél több szép dologra megtanítani őket. Óriási eredménynek tartom, hogy egy iskolai kórus teljesítményét a legmagasabb művészi körökben is elismerik. Ennek útja a kodályi elvek követése, s ennek is köszönhető, hogy iskolánk ez év őszén a Zeneakadémia mintatagozatává vált. Abban a világban, amelyben élünk, nem mindig az igazi érték dominál, ezért igazán biztató számomra, hogy értékelik a munkánkat.

z.


A Prima díj

A Prima Primissima díjat a kiemelkedő teljesítmények méltó elismerésére alapította Demján Sándor 2003-ban, 2013 óta az anyagi hátteret Csányi Sándor és az OTP Bank biztosítja. Az idén minden eddiginél több, mintegy kilencszáz személyt, csoportot vagy szervezetet jelöltek a díjra tíz kategóriában. A műfajonként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással került ki minden kategória Primissima-díjasa. A magyar zeneművészet kategóriájában ezúttal az Angelica Leánykar és karnagya mellett Jandó Jenő zongoraművészt és Sztevanovity Dusán zenészt, dalszövegírót választották meg Primának, végül Sztevanovity Dusánnak ítélték oda a Primissima-díjat. A közönségszavazáson a harminc jelölt közül a Jászság Népi Együttesre voksoltak a legtöbben, így ők kapták meg a 2014-es Prima Primissima Közönségdíjat.